• Short title article: Korisni savjeti

Riža i sušenje mobitela sušilom za kosu vam baš i neće biti od pomoći.

Mobitel vam je upao u vodu ili ste ga zalili sokom? Odmah ste ga izvadili, prebrisali ručnikom, pokušali osušiti sušilom za kosu pa upaliti? Sve se ove radnje čine logičnima, ali su potpuno krive, piše Wired. Prenosi Večernji.hr.

Tekućina koja prodire u pametni telefon može na uređaj utjecati na više načina, od mutnih fotografija (ako se vlaga zavuče u objektiv fotoaparata), preko nemogućnost punjenja, do potpunog uništenja mobitela. Stručnjaci kažu - prve sekunde i minute često su ključne. Evo što biste trebali napraviti.

Ako je vaš telefon vodootporan, a vi ste ga polili ili potopili u tekućini koja nije voda, i Apple i Samsung preporučuju ispiranje potapanjem u vodu (ali ne pod slavinom, mlaz može pogoršati štetu). Još bolje bi bilo ako pri ruci imate destiliranu ili demineraliziranu vodu.

Uređaj izvadite iz tekućine čim je prije moguće. Ne dolazite u napast i ne pokušavajte ga uključiti. Pažljivo isključite uređaj. Naime, vrlo je važno što prije isključiti struju u uređaju kako bi se spriječio nastanak kratkog spoja. Ni sada nemojte posezati za sušilom jer toplina može oštetiti osjetljivu elektroniku.

Potom ga dobro osušite čistim ručnikom, pazeći da se višak vode ne zavuče dublje. Ako na kućištu u utorima ima ostataka vode, komprimiranim zrakom ispušite zaostalu tekućinu pazeći da dublje ne prodre u uređaj. Ako nemate kompresor, uključite fen za  kosu na hladno sušenje. 

Sada na red dolazi više opcija. Jedna je dobro poznata - mnogi se korisnici zaklinju da sada mobitel trebate staviti u rižu i ostaviti najmanje 24 do 36 sati kako bi riža upila zaostalu tekućinu i vlagu iz uređaja. No, jedan dio forumaša, piše Wired, tvrdi da im je nakon ovakvog zahvata mobitel bio pun rižina škroba koji se zavukao u ulazne i izlazne portove. 

Na web shopovima možete pronaći pametna rješenja za ovakve situacije kao što su vrećice za upijanje vlage. Višak vlage iz telefona njome možete izvući i nakon što se pokisli na proljetnom pljusku, a mobitel ste držali u džepu u trapericama. 

Za prvu pomoć u ovakvim vam slučajevima mogu poslužiti i vrećice koje doslovno - dobivate besplatno. To su vrećice sa silika-gelom koju dobijete u kutiji s novim cipelama ili odjećom, a koje upijaju vlagu i tako štite robu od vlažnosti. Nemojte ih bacati, spremajte ih u staklenku s hermetičkim poklopcem. Napunite je do vrha, pa idući puta kada smočite mobitel, spremni ste za spašavanje. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok