• Short title article: Jedna za sve

Regulativa koju su izglasali europski političari značajno utječe na poslovanje tehnoloških kompanija koje su zbog zakona donesenih na području EU morale napraviti neke promjene koje su godinama izbjegavale.

Npr. upravo zbog europske regulative iz Mete su se odlučili uvesti pretplatu za Facebook i Instagram (naravno, i dalje su dostupne i besplatne verzije na kojima se prikazuju oglasi), dok će Apple, usprkos velikom opiranju, ipak otvoriti svoj iOS i trgovinama trećih strana.

Još jedna potencijalno velika promjena koju možemo očekivati zbog europske regulative odnosi se i na Metin WhatsApp koji bi uskoro mogao napraviti nešto što su na Wiredu nazvali - nezamislivim. Naime, WhatsApp bi mogao omogućiti korisnicima da se unutar te aplikacije dopisuju s korisnicima koji koriste druge, konkurentske platforme, što će oduševiti korisnike koji bi u tom slučaju s cijelom komunikacijom mogli upravljati samo s jednom aplikacijom. U teoriji, to bi značilo da bi putem WhatsAppa mogli poslati (i primiti naravno) poruku korisnicima na Viber, Messenger, Signal i druge komunikacijske alate. Dakle, više ne bi morali preuzimati posebne aplikacije samo kako bi komunicirali s nekoliko osoba koje ne koriste WA, već svu svoju komunikaciju mogu vršiti samo putem WhatsAppa. Tako, ako netko koristi npr. Signal, nećete morati preuzeti Signal kako biste komunicirali s tom osobom, već joj možete slati poruke preko WhatsAppa. Navodi Zimo.

Ograničene opcije

Ipak, u praksi još nije poznato što ekipa iz Zuckerbergove kompanije smjera za svojih više od 2 milijarde korisnika, odnosno s kojim bi sve komunikacijskim platformama WhatsApp mogao biti kompatibilan, a to bi trebali saznati u bližoj budućnosti.

Posljednje dvije godine WhatsApp radi na načinu kako bi i drugim aplikacijama omogućio korištenje njihove platforme i time omogućio komunikaciju korisnika između različitih platformi, a sve to, što je najvažnije, zadržavajući end-to-end enkripciju kojom se štiti privatnost i sigurnost tih poruka.

Postoji napetost između načina na koji možemo ponuditi interoperabilnost s trećim stranama, a da u isto vrijeme sačuvamo privatnost, sigurnost i integritet WhatsAppa, komentirao je za Wired jedan od direktora iz WhatsAppa Dick Brouwer i dodao: Mislim da smo priličino zadovoljni s time gdje smo stigli.

Interoperabilnost u WhatsAppu, ali i u još jednoj Metinoj aplikaciji, Messengeru, na početku će se fokusirati na slanje tekstualnih poruka, slika, videa, datoteka te glasovnih poruka između samo dviju osoba. Grupni razgovori te glasovni pozivi također su u planu, no ne odmah. Brouwer naglašava i kako će sami korisnici odlučiti žele li komunicirati putem WhatsAppa s drugim komunikacijskim platformama ili ne, a onima koji se odluče na to, poruke iz aplikacija trećih strana pojavit će se u posebnom inboxu. Razlog za to je, objasnio je ovaj direktor iz Mete, jest što su te mreže prilično drukčije te korisnicima neće moći omogućiti istu razinu sigurnosti i privatnosti kao i na vlastitoj platformi.

Komunikacijske aplikacije koriste vlastite konfiguracije i različite protokole te koriste različite standarde po pitanju privatnosti, objasnili su na Wiredu zašto proces implementacije interoperabilnosti nije jednostavan. WhatsApp na njemu radi više od godinu dana te će i dalje trebati neko vrijeme dok ova mogućnost postane dostupna na toj platformi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok