• Short title article: Promjene

Jedna od kompanija koja je profitirala tijekom pandemije bio je Netflix.

Ljudi su bili primorani dane provoditi u svoja četiri zida pa su mnogi to vrijeme kratili upravo uz Netflix i druge videoservise. Broj korisnika je rastao, kao i vrijeme koje su korisnici provodili gledajući dokumentarce, serije i filmove.

Kada se situacija s pandemijom počela smirivati, interes za TV sadržajem je padao, a time i rast broja pretplatnika Netflixa. Čelnici kompanije morali su pronaći neke nove načine na koje bi potaknuli rast broja pretplatnika, a time i prihoda, odnosno profita. Kako to često biva, odlučili su se za nepopularnu opciju, a to je - zabrana dijeljenja lozinki, što je razljutilo mnoge. Poznato je kako su iz ove kompanije godinama žmirili na dijeljenje lozinki i korisnicima su omogućili da svoju lozinku podijele s prijateljima i obitelji te da više kućanstava uživa u Netflixu za istu cijenu. Navodi Zimo.

Pored toga, Netflix je napravio još jedan potez za privlačenje većeg broja pretplatnika, a na koji se ranije nisu htjeli odlučiti. Riječ je o uvođenju još jeftinijeg pretplatničkog paketa, ali u sklopu kojeg će se prikazivati oglasi. Iako su svi godinama navikli na uživanje u Netflixu na kojem nema oglasa, dio korisnika na kraju je ipak pristao na kompromis pa tako gledaju reklame uz filmove i serije, no zbog toga plaćaju manju pretplatu.

Sve te promjene tako su utjecale da globalni broj pretplatnika u prvom kvartalu ove godine poraste za čak 9,33 milijuna korisnika. O kakvom je velikom porastu riječ najbolje govori podatak da je to dvostruko veći porast u odnosu na očekivanja tržišnih analitičara za prva tri mjeseca ove godine.

Ovo je signal da je dijeljenje lozinki bilo učestalije nego se ranije mislilo te da Netflix sada pretvara takve korisnike koji su dijelili lozinke u pretplatnike, objasnio je analitičar Emarketera Ross Benes za Business Insider. S obzirom na to da se predviđalo kako je oko 100 milijuna osoba koristili tuđe lozinke, a broj novih korisnika u fiskalnoj 2023. godini porastao je za skoro 30 milijuna, postoji još dosta prostora za rast broja pretplatnika ovog videoservisa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok