• Short title article: Kako se očistiti?

Liječnik Predrag Nenadić, poznati srpski nutricionist, objasnio je koji je glavni uzrok nastanka kolesterola i masne jetre.

'Problem masne jetre ne nastaje zbog masne hrane. To su ogromne zablude. Jetra prenosi višak šećera u masno tkivo. Kolin (vitamin B4), kojeg inače ima u slanini, jajima i mesu, raspoređuje taj kolesterol i ne dopušta mu da ostane u jetri, već ga šalje u masno tkivo, pa dobivamo veći trbuh, povećanu zadnjicu itd. A kad nema dovoljno onih zdravih masnoća koje smo izbacili u strahu da ćemo dobiti kolesterol, onda dobijemo masnu jetru', ispričao je ranije. Navodi Story.

'Riječ je o takozvanoj nealkoholnoj masnoj jetri. Ta masna jetra tada ne može raditi, ne može očistiti naš organizam od otrova, ne može se detoksicirati. To ćemo primijetiti po pojavi akni i prištića na našoj koži, pojačat će se perut, listati nokti, svrbjet će nas tijelo', upozorava doktor.

Ističe da je dobar kolesterol neophodan za dobro funkcioniranje organizma.

'Kolesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čovjeka. Čovjeku je potreban kolesterol, iz njega se sintetiziraju mnogi hormoni, također stvara stanične membrane, neophodan je čovjeku! Ali kad ga ima previše, lošeg kolesterola niske gustoće – LDL kolesterola – tada imamo problem. Ako imate trigliceride, niste jeli svinjetinu, jeli ste voće, puno kruha, peciva, rafiniranog brašna, to je problem', ispričao je za Stil.

Koji je najbolji način za čišćenje jetre i organizma?

'Sve je u hrani! Vrlo je važno voditi uredan život. Adekvatan unos vode. Jetra voli puno vode – to je od presudne važnosti! Moramo unositi optimalne količine biljnih vlakana, topivih i netopivih. Moramo jesti onu hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari poput lincure, maslačka, korijena čička itd', kaže on.

Doktor Nenadić savjetuje da iz prehrane izbacite sve ugljikohidrate i umjetne šećere kako biste uspjeli sniziti kolesterol i trigliceride.

'Jedite hranu bogatu zdravim masnoćama (domaća mast, maslinovo ulje, hladno prešana biljna ulja, namirnice bogate kolinom (špek, jaja), jedite losos, skušu, sve zdrave masnoće... Jetra se ne može čistiti sokovima, pogotovo kupovnim. Na njima posvuda piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za debljanje. Fruktoza daje slatkoću proizvodu, ali i masnoću tijelu. Ta fruktoza povećava trigliceride i kolesterol u tijelu', objasnio je.

Posebno naglašava da nije ista fruktoza koju unosimo iz voća.

'Proizvođači ga ističu kao voćni šećer. Ista je po strukturi, ali fruktoza koja se ubacuje u industrijske proizvode, ona je od kukuruza (to je tzv. glukozno-fruktozni sirup), ne dobiva se od voća', zaključio je liječnik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok