Od osam reprezentacija koje će nastupiti u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo europske zone Hrvatska je najuspješnija.

Vatreni su do sada tri puta igrala u 'baražu' za velika natjecanja i sva tri puta bili su uspješni, dok su za razliku od hrvatske vrste, Ukrajinci najgori. Oni su četiri puta igrali u dodatnim kvalifikacijama i sva četiri puta su ispali, javila je Hina.

Od 1996. godine i kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Engleskoj, čak 33 europske reprezentacije su sudjelovale u kvalifikacijama za velika natjecanja.

Hrvatska je prvi put igrala u dodatnim kvalifikacijama za SP 1998. godine, a nastup u Francuskoj izborila je upravo preko Ukrajine. 'Kockasti' su pod vodstvom Miroslava Blaževića u Zagrebu pobijedili 2:0 golovima Slavena Bilića (11) i Gorana Vlaovića (49), dok je uzvrat u Kijevu završio 1:1. Domaćin je poveo golom Andrija Ševčenka u 5. minuti, a izjednačio je Alen Bokšić pogotkom u 27. minuti.

Drugi nastup u 'baražu' Hrvatska je imala 2004. godine kada je izbacila Sloveniju i plasirala se na EP u Portugalu. Bile su to dvije iznimno dramatične utakmice, posebice uzvrat u Ljubljani u kojem je Hrvatska slavila s igračem manje. Hrvatsku je tada vodio Otto Barić.

U prvom susretu u Zagrebu je bilo 1:1, a u uzvratu je Hrvatska na Bežigradu pobijedila 1:0 golom Prše u 61. minuti. Vatreni su od 59. minute igrali s igračem manje nakon što je isključen Igor Tudor.

Treći nastup u 'play-offu' Hrvatska je imali u kvalifikacijama za EP 2012 protiv Turske. U prvom susretu odabranici Slavena Bilića su u Istanbulu pobijedili 3:0 pruživši jednu od najboljih partija posljednjih godina. Turke su slomili golovi Ivice Olića (2'), Maria Mandžukića (32') i Vedrana Ćorluke (51'). Uzvrat u Zagrebu završio je bez golova.

Protivnik Hrvatske u kvalifikacijama za Brazil 2014. Island do sada nije nastupao u dodatnim kvalifikacijama, kao ni Švedska od ostalih momčadi koji su izborile za ovogodišnji "baraž".

UČINAK U DODATNIM KVALIFIKACIJAMA:

Hrvatska 3-0
Portugal 2-0
Grčka 1-0
Francuska 1-0
Rumunjska 0-1
Ukrajina 0-4
Švedska 0-0
Island 0-0

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok