Drugim trijumfom protiv selekcije Rumunjske, ovog puta rezultatom 5:0 (1:0), futsal selekcija Bosne i Hercegovine izborila je sinoć u Zenici prvi plasman na neko od velikih natjecanja – Europsko prvenstvo 2022. godine u Nizozemskoj.

Puleni izbornika Ive Kreze ostvarili su sve četiri pobjede u dosadašnjem toku kvalifikacija za EURO 2022 pa su, u preostala dva kola, s maksimalnih 12 bodova, postali nedostižni za konkurente svojoj u grupi 4. Srbija je druga s pet bodova, a Rumunjska i Sjeverna Makedonija imaju po dva boda.

– Kada utakmica završi s 5:0, svako misli da je to bio lagan meč. Ali, u najmanju ruku, nije bio. Ja bih čestitao svojim dečkima na odličnoj partiji i odličnoj igri kroz ove kvalifikacije. Pogotovo večeras, gdje su ostavili srce na terenu, dušu…Nije mala stvar dati pet golova Rumunjskoj Sve čestitke na izravnom plasmanu, sa prve pozicije na EP – kazao je Krezo.

On je istakao da niko nije mogao vjerovati da će bh. tim, i to dva kola prije kraja, kvalifikacije završiti plasmanom na EURO.

– Ali, isplatio nam se rad. Sve vrijeme što smo radili – izbor, odlazak u Poreč i Sloveniju… Sve nam se isplatilo i, na kraju krajeva, nagradilo. Rekao sam da je BiH zaslužila da ode na EP. Pogotovo stariji igrači, koji su dugo godina u reprezentaciji i ja im čestitam na ponašanju, zalaganju, svemu… Pokazali su kako se bori za svoju zemlju, ali i mladim dečkima koji je pravi i ispravan put – podvukao je izbornik Krezo.

Večeras je prvi mrežu gostiju iz Rumunjske načeo Srđan Ivanković, koji je bio i jedini strijelac u prvom poluvremenu.

– Prije svega, generalno, hvala čitavoj bh. javnosti futsala i ljudima koje smo, nadam se, večeras usrećili. Hvala vam i na velikoj medijskoj podršci, koja nam je bi bila veliki “vjetar u leđa” tijekom kvalifikacija. Što se tiče ove utakmice, ovo nam je bila prva “meč-lopta”. Nismo imali prveliki pritisak- pritisak je bio na Rumunjima, ali, eto, pokazali smo da smo, ne samo opasni u gostima, nego da smo još opasniji kući. Pokazali smo svoje pravo lice i zasluženo pobijedili – kazao je Ivanković.

Poručio je i da će, mada im dvije preostale utakmice ne mogu pokvariti plasman, nastojati da ih dobiju, jer, podsjeća, svaka je pobjeda važna zbog rejtinga, ali žele i da ponovo obraduju bh. navijače. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok