Pobjedom protiv Rusije, hrvatska nogometna reprezentacija izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru. Bit će to šesti nastup "Vatrenih" na svjetskim prvenstvima.

- Mala Hrvatska, 4 milijuna ljudi, netko ima toliko prosječnih nogometaša kao mi stanovnika, ali mi uspijevamo. Dvanaesto veliko takmičenje, šesto Svjetsko prvenstvo, malo tko može napraviti tako uspješno kao Hrvatska, rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

1500 dana na mjestu izbornika

Osvrnuvši se na 1500 dana na mjestu izbornika hrvatske reprezentacije rekao je da nije očekivao da će biti tako puno.

- To je velika brojka. Izdržao sam, othrvao se svemu i svačemu, sačuvao svoj mir, mirnoću i bio u svemu tome skroman. Uspjeli smo u našem cilju, idemo na još jedno veliko takmičenje, ali pred nama je još puno dobrih utakmica i rezultata, rekao je.

Put do plasmana na SP

Komentiravši put do plasmana na SP, izbornik Dalić je rekao kako je najvažnije bilo da  cijelo vrijeme imaju sudbinu u svojim rukama i da sami o sebi odlučuju.

- Napravili smo taj rezultat što je sjajno, ali po meni je vrlo bitno to što smo dobili jednu novu reprezentaciju punu mladih igrača koji su se nametnuli, pokazali ozbiljnost i kandidaturu za Katar. Godine 2018. dobio sam gotovu reprezentaciju u ruke. Izbornici prije mene su je stvorili, ali sad sam siguran, da će netko, ako ne mi u Kataru, onda nakon Katara napraviti rezultat s ovom reprezentacijom jer je ovo sjajna generacija.

Istaknuo je kako će se igrači morati debelo potruditi kako bi osigurali mjesto u Kataru.

- Tamo će ići najkvalitetniji i najbolji, oni koji se budu nametnuli na terenu. Veseli me da će konkurencija biti jako velika i izbor jako težak, rekao je Dalić.

Luka Modrić

Osvrnuo se i na igru Luke Modrića.

- On u 36 godini igra s toliko energije i želje i vuče ostale da je to nešto fascinantno. Zavrijedio je još jedno svjetsko prvenstvo i mislim da će biti pravi jer je on na to spreman. Pored Luke imamo još 4-5 starijih igrača koji će biti uz njega i koji vuku - Perišić, Brozović, Lovren, Kovačić, Vida, rekao je je dodavši da je Joško Gvardiol iznenađenje za sve.

- Na Euru smo prošli grupu, izgubili od Španjolske. Rezultat nije bio sjajan, ali dobili smo Gvardiola koji igra sjajno i garantiram da će on biti nositelj hrvatske reprezentacije u obrani ako bude pravi i ostane čvrsto na zemlji. Hrvatska je dobila sjajnog stopera za idućih 10 godina, rekao je izbornik Dalić.

Daljnji planovi

Na pitanje kakvi su daljnji planovi Dalić je rekao da bi volio ići u Katar, pronaći dva dobra protivnika i polako se prilagođavati na uvjete.

- Atmosferu koju sada imamo u reprezentaciji moramo nastaviti i još bolje učvrstiti. Bez dobre atmosfere nema ni dobre reprezentacije.

Dodao je i kako je on Kataru proveo sedam godina, te da će hrvatska reprezentacija uz hrvatske navijače koji ih svuda prate imati i veliki broj tamošnjih navijača koji jedva čekaju da ih vide.

- Sad je na redu kratki odmor, ali morat ćemo pratiti sve utakmice, moramo biti u tijeku i spremni na sve. Godinu dana je do Katara, to je puno, ali malo vremena. Moramo sve pripremiti, želim da Hrvatska dođe maksimalno spremna i motivirana. Ja sam motiviran iako sam već pet godina tu, ali moja motivacija je ogromna, nikad veća nikad bolja i želim ostaviti traga jer vidim da je ovo generacija koja to može napraviti, zaključio je izbornik Zlatko Dalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok