• Short title article: Livno
Foto: Livno Online / Martino Vidović

"Srce Livna" za Udrugu paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, Udrugu roditelja djece sa smetnjama u razvoju "PUŽ", Udrugu oboljelih od šećerne bolest "Krug" i Udrugu žena oboljelih od karcinoma dojke "Bistrica".

Posljednjega dana Nogometnog kampa "Zlatko Dalić" u Livnu publika je bila najbrojnija. Razlog - dodjela diploma, medalja, pojedinačno i skupno fotografiranje s izbornikom hrvatske reprezentacije Zlatkom Dalićem. Piše Večernji list BiH.

Treninzi, zabava, talenti...

Prije te završnice odigrane su utakmice, koje su ujedno bile i posljednji trening u ovogodišnjem, drugom po redu nogometnom kampu. Obilazili smo terene, porazgovarali s trenerima, pitali ima li talentirane djece i dobili potvrdan odgovor. Među njima je i jedna djevojčica, desetogodišnja Marija Kovač.

Čim je progovorila, znali smo da dolazi iz inozemstva. S roditeljima živi u Njemačkoj, u blizini München, a obitelj je podrijetlom iz livanjskog sela Prisap. Kaže da uživa i u kampu i u Livnu, da se s nogometnom loptom druži od svoje pete godine te dodala: - U kampu je super, dajem sve najbolje od sebe te, kad odrastem, bit ću nogometašica - kaže nam Marija.

Uz nju je i dvanaestogodišnji Julijan koji živi u Frankfurtu, a ljeto provodi u očevu selu Ćosanlije (Livno).

- Meni je tu baš lijepo, svi se družimo, imam nove prijatelje, idemo zajedno u kino - govori nam Julijan, dok je njegov kolega Mateo Mandić bio manje razgovorljiv. Doznali smo kako i on dolazi iz Frankfurta, da mu se dopada to što je stekao puno novih prijatelja.

Sve je funkcioniralo besprijekorno, točno se znalo što je čiji posao, a Dubravko Pervan, naš domaćin i predsjednik NK Troglav 1918, još jednom je istaknuo kako nisu mogli primiti svu zainteresiranu djecu.

>>> Pogledajte fotogaleriju

- Već treći tjedan nakon objave poziva za prijavu zatvorene su sve kategorije, ostale nismo mogli primiti, nažalost, kapaciteti su takvi kakvi jesu. Morali smo osigurati uvjete da 190 djece može normalno trenirati. Ova koja nisu uspjela, nadam se kako će iduće godine na vrijeme podnijeti prijavu i biti sudionici kampa - kazao nam je Dubravko te dodao kako je Livnjak Ivan Jolić, nogometaš u mirovini, najzaslužniji za dolazak ovoliko poznatih trenera iz cijele regije.

I Jolić je, kao i Zlatko Dalić, svoju karijeru započeo u livanjskom Troglavu, potom odlazi u Široki Brijeg pa Varteks, gdje je proveo četiri sezone, iz Varaždina odlazi u izraelski Hapoel iz Tel Aviva, a na poziv Blaža Sliškovića, tadašnjeg izbornika A reprezentacije BiH, obreo se i među najboljima u bh. nogometu. Bilo je tu još klubova, od Slovenije, Turske i ponovno Hrvatske.

Cijelo to vrijeme izbornik Dalić se kretao od jednog do drugog terena, a bilo ih je sedam, razgovarao s trenerima i udovoljavao željama svojih sugrađana i roditelja polaznika kampa, dijelio potpise i fotografirao sa svima koji su to tražili. I bivši Vatreni imali su posla s dijeljenjem autograma, a Stipe Pletikosa nekolicini djece morao se potpisati na dresove.

Premda je istaknuo kako nikome neće davati izjave, osim sudjelovanja u live programu, Dalić je ipak pristao na kraći razgovor za Večernjak. Kazao nam je kako je iz Livna u svijet otišla jedna prekrasna slika, puno djece ne samo iz Livna i Hrvatske nego i cijelog svijeta. Izrazio je nadu da će i otići s lijepim uspomenama iz njegova rodnog grada te zahvalio svima koji su se uključili u ovaj projekt, a na naše pitanje je li kamp pokazao i neke posebne talente odgovara:

- Ima talenata sigurno, kvalitetne dobre djece u smislu nogometa i presretni bismo bili kada bi netko od njih napravio pravu nogometnu karijeru - kazao nam je Dalić.

Evo, na svojim ste Zgonima na kojima ste počeli svoju nogometnu karijeru, koje godine je to bilo?

- Davno je to bilo, 1981., '82., i onda sam otišao iz Livna. Otišao svojim putem za nekim svojim snovima i, evo, vratio se ponovno na Zgona prije pet godina, 2018. kao pobjednik i sada nastojim pomoći koliko god mogu. Moram pohvaliti ove ljude koji vrijedno rade i čine jako puno dobrih stvari za Livno i za djecu, ovo je prekrasna slika, puno je ljudi, dijaspora je na godišnjem odmoru. I uistinu, svi mi koji smo izvan Livna, moramo pokušati na bilo koji način pomoći da naše Livno bude kvalitetnije, ljepše i bolje za život. Nije lako, ljudi odlaze, ali mislim da i na ovaj način šaljemo poruku da se vraćamo, da je ovo naš dom, tu smo rođeni i da trebamo pomoći kako bi svima bilo bolje - kazao je Dalić. Inače, nogometni kamp uvertira je za još jednu lijepu priču Troglava i hrvatskog izbornika. I ove su godine organizirali humanitarni glazbeno-sportski spektakl "Srce Livna 2023.". Prošlogodišnje, premijerno izdanje naziva "Šampioni srca" pokazalo je da Livno i njihovi gosti imaju srca jer je prikupljeno 100.000 KM donatorskih sredstava. Za izgradnju šujičkog Doma "Stjepan Radić", livanjsku Udrugu roditelja djece sa smetnjama u razvoju "PUŽ" i duvanjsku "Kap ljubavi" izdvojeno je po 25.000 KM, a ostatak je raspoređen ostalim udrugama i sportskim klubovima u HBŽ-u. Ove se godine humanitarni nogometni susret i koncert održavaju za četiri livanjske udruge koje djeluju na području cijele županije. To znači da će "Srce Livna" kucati za Udrugu paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, Udrugu roditelja djece sa smetnjama u razvoju "PUŽ", Udrugu oboljelih od šećerne bolest "Krug" i Udrugu žena oboljelih od karcinoma dojke "Bistrica".

Spektakl za pamćenje

Na gradskom stadionu "Zgona" večeras (četvrtak) u 18 sati odigrat će se nogometna utakmica ekipa Veterani Vatrenih i Livno i prijatelji. Vatrenu ekipu čine igrači koji ukupno imaju 1278 nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a predvode je Zvonimir Boban, Davor Šuker, Mario Mandžukić, Josip Šimunić, Niko Kranjčar, Danijel Subašić, Šime Vrsaljko, Ivica Olić, Igor Štimac, Ivan Strinić, Mario Stanić, Dario Šimić, Joško Jeličić i drugi. Ekipu Livno i prijatelji predvodi Zlatko Dalić, a igraju njegovi prijatelji, veterani livanjskih nogometnih klubova pojačani s nekoliko bivših nogometnih majstora iz regije. Nakon utakmice, na istome mjestu bit će veliki koncert na kojem će Livnjake i njihove goste zabavljati Ludwig Band, Tarapana Band, Tiho Orlić i Mate Bulić, a potom će uslijediti i koncert legendarnih Prljavaca (Prljavo kazalište). Tijekom večeri održat će se i donatorska večer NK Troglav 1918 pa će posjetitelji, uz kupnju karte za utakmicu i koncert, čime pomažu u radu četiriju spomenutih udruga, dodatno pomoći i ovom livanjskom nogometnom klubu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok