Izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, u intervjuu za emisiju "Oni pobjeđuju", koju je večeras emitirala televizija Al Jazeera Balkans, kazao je,  da je vjerovao da bh. selekcija može da izbori  nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, obzirom da u našoj kvalifikacionoj grupi nije bilo izrazitih favorita.

 Po njegovom mišljenju presudni su bili susreti s Grčkom.

- Od prvog kola u grupi smo vodili. Susret u Ateni nam je omogućio da ostanemo na prvom mjestu, a onda kad smo Grke pobijedili u Zenici napravili smo razliku i poslije toga imali smo pravo na jedan kiks. Kada smo izgubili od  Slovačke opet smo ostali na prvom mjestu. Do tog susreta sve je išlo nekako lako u kavalifikacijama. Znao sam da može nešto nepredviđeno da se desi. Upozoravao sam igrače na taj susret, nismo potcijenili protivnika, ali jednostavno to nije bio naš dan. U revanšu sam vjerovao da možemo da pobijedimo. U posljednjih  20 minuta uspjeli smo da preokrenemo rezultat. Smatram da je to mogla samo jedna velika reprezentacija. Kasnije je sve zavisilo od nas, ni od koga nismo tražili pomoć, sve smo imali u svojim rukama, kazao je Sušić u osvrtu na nastup u kvalifikacijama.

Na pitanje  ide li reprezentacija BiH u Brazil kao autsajder ili ima šanse za nešto više, Sušić je kazao da će nakon žrijebanja, 6. prosinca, znati šta njegovu ekipu očekuje na SP.

-  Nama nedostaje igrača. Mi možemo da sastavimo jednu dobru ekipu, međutim za jedno natjecanje kakvo je SP moramo da imamo dvije. Mi to u ovom trenutku nemamo. Istina je da ima par igrača koje već sad vidim kao pojačanja. Mislim na povratak povrijeđenih Mujdže i Vranješa, Kolašinac će vjerovatno uskoro steći pravo igranja za reprezentaciju, a trebalo bi tu da se pojave još tri imena, uz uslov da ostali naši igrači budu zdravi, kazao je Sušić.

Najbolji nogometaš Bosne i Hercegovine i francuskog Paris Saint Germanina svih vremena, koji je bio je jedan od najboljih svjetskih igrača svoje generacije, u intervjuu za Al Jazeeru Balkans govorio  je i o svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri, o suvremenom nogometu, suigračima i trenerima, sličnostima i razlikama u ovom sportu nekad i sad.

U Sušićevoj  bogatoj karijeri treneri su bili slavni nogometni stručnjaci Ivica Osim, Tomislav Ivić, MIljan Miljanić i drugi.

-   Meni su na prvom mjestu uvijek bili ljudski kvaliteti. Ja prvo gledam čovjeka. Ivica Osim je čovjek kojeg izuzetno cijenim i kao igrača i stručnjaka. On je bio trener koji je znao da "napravi igru", postavi igrače na svoja mjesta i da svaki igrač u svakom trenutku zna šta treba da radi. Uvijek sam izdvajao Fuada Muzurovića, s kojim sam nekada igrao, a poslije mi je bio trener, izuzetan čovjek i veoma dobar stručnjak a Ivić je je bio veliki autoritet. Od izbornika koji su me vodili uvijek sam izdvajao MIljana Miljanića, kazao je Sušić.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok