Ključna istraživanja, predkliničke studije na životinjama, klinička istraživanja… Put do pronalaska cjepiva je dug. Profesor Đikić kaže da je cilj da se što prije stvori djelotvorno cjepivo za cijelu populaciju.

Radi se o tome da je preko stotinu cjepiva već pripremljeno po različitim znanstvenim institucijama širom svijeta. Radi se i o tome da je više od 10-ak u kliničkim studijima i ispitivanjima koje su sada u fazi 1 ili fazi 2. Najdalje su došli kolege s Oxforda koja su u fazi 2. Sva ova klinička ispitivanja su na ljudima, radi se o volonterima, ljudima koji žele dobrovoljno proći kroz fazu testiranja da li postoji štetnost i dali se u njima stvaraju neutralizirajuća protutijela, kazao je znanstvenik Ivan Đikić.

Neki rezultati su obećavajući, no Đikić dodaje da je još uvijek prerano govoriti o tome da ćemo cjepivo imati početkom sljedeće godine. Profesor Jonjić, čiji se tim uključio u istraživanja vezana za koronavirus, smatra da je ključni problem to što virus još uvijek ne poznajemo dovoljno.

Ključna populacija koju bi naše cjepivo trebalo ciljati je starija populacija, a mi ne znamo još zašto je ovaj virus uopće patogeniji u starijoj populaciji u odnosu na mlađu. I onda kad ne znate to kako ćete dizajnirati efikasno cjepivo? Možete, možete imati sreće i nadajmo se svi da ćemo imati sreće. To je moj pogled - umjereno optimistični na momente pesimistički, kaže virolog Jonjić.

Potencijalno cjepivo na Tajlandu testiraju i na majmunima... Baš kao i u Bostonu odakle stižu ohrabrujuće vijesti. Devet majmuna izložili su koronavirusu. Životinje su se zarazile, od virusa oporavile, a onda...

Zatim smo ih drugi put izložili virusu i oni su bili zaštićeni. Dakle, ovi rezultati pokazuju da postoji prirodni imunitet na virus, što je važno i naglašava pretpostavku ovog pokušaja razvoja cjepiva, rekao je dr. Dan Barouch, imunolog iz Medicinskog centra Beth Izrael. .

No sve ovo još ne dokazuje da bi jednaki rezultati bili i na ljudima.

Svi smo mi nestrpljivi međutim to je spor proces. Toga moramo svi biti svjesni zato su važne epidemiološke i druge mjere. Ne možemo očekivati niti imunoterapeutike preko noći, a još manje cjepivo, kaže Jonjić.

A sve dok se cjepivo ne pronađe važno je spriječiti infekciju i njezino daljnje širenje. (Zimo.co)