Nagli porast broja novih slučajeva zaraze u Europi za mnoge je znak da je na Starom kontinentu počeo jesenski val pandemije. U Europi se posljednjih dana dnevno zarazi oko 65 tisuća ljudi. Najviše je novooboljelih u Francuskoj i Španjolskoj, koje bilježe znatno veći broj novih infekcija nego na početku pandemije.

U Francuskoj nikad više novozaraženih u jednom danu, 16 tisuća, ali trgovci i ugostitelji u Marsseilleu prosvjeduju protiv najavljenih epidemioloških mjera kojima bi im se ponovno ograničio rad.

- Još se oporavljamo od prvog vala zatvaranja. Nismo radili 78 dana, a i sezona je bila loša, pa ako opet zatvorimo, bit će to kraj restorana, ističe vlasnica restorana.

I Španjolska, najteže pogođena zemlja u Europskoj uniji, prekjučer je imala više od 10 tisuća novozaraženih, najviše dosad, javlja HRT.

- Predložili smo da se karantena proširi na cijeli Madrid i one općine u regiji koje imaju 500 zaraženih na 100 000 stanovnika u 14 dana, ističe španjolski ministar zdravstva Salvador Illa.

I u Poljskoj najviše novih slučajeva zaraze od početka epidemije - više od 1500. Nije pomogla ni odluka da se zabrane letovi iz 44 zemlje, među kojima je i Hrvatska.

- Broj zaraženih neće se smanjivati. Svakodnevno ćemo se suočavati s koronavirusom. Uvodit ćemo dodatna ograničenja u posebno ugroženim regijama, kaže glasnogovornik poljskog ministarstva zdravstva Wojciech Andrusiewicz.

Primjer Mađarske najbolje oslikava drugi val koronavirusa u Europi. Na početku pandemije bilo je oko 100 novozaraženih, dok ih je u posljednje vrijeme oko 700. Nova bolnica spremna je za liječenje oboljelih.

- Iskoristit ćemo krevete koji su bili namijenjeni drugim bolesnicima, kaže zamjenik ravnatelja bolnice Tibor Nyulasi.

I dok cijeli svijet iščekuje cjepivo, Rusija, prva zemlja koja ga je odobrila, cijepi najizloženije, zdravstvene djelatnike. Iako je Zapad nepovjerljiv prema ruskom cjepivu, Moskva tvrdi da je ono učinkovito u stvaranju antitijela.

- Već imamo rezultate više od 3 tisuće cijepljenih i svi se osjećaju odlično. Nakon nekoliko tjedana nema nikakvih nuspojava, ističe gradonačelnik Moskve Sergej Šojgu.

Vodeća kineska farmaceutska tvrtka Sinovac otvorila je svoje pogone za strane novinare i najavila cjepivo protiv bolesti COVID-19 početkom 2021.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok