Foto: Screenshot HTV

- Novo izazovno vrijeme opet je pred nama. Imamo iskustva, ali je bilo i opuštanja. Definitivno ćemo raditi kao i do sada. Imat ćemo hrvatski model, sukladno hrvatskim okolnostima. Pratimo što rade druge države u Europi, ali isto tako pratimo i što su tijekom jeseni i zime radili na Islandu, u Australiji, Argentini, Čileu i drugim zemljama koje su imale dobrih iskustava, izjavila je u Dnevniku HTV-a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. Alemka Markotić.

Dodala je kako će u idućem vremenu veću važnost imati lokalni stožeri i tzv. "parcijalna zatvaranja". Lokalnim stožerima, dodala je, omogućeno je donošenje i predlaganje cijelog niza mjera i odluka, jer oni na terenu najbolje poznaju situaciju. Nije željela decidirano potvrditi da će, primjerice, u pojedinim ugostiteljskim objektima i pojedinim županijama biti obvezno nošenje maski, a u drugima ne. Naglasila je da su razgovori s predstavnicima ugostitelja u tijeku i sve bi se trebalo znati za desetak dana.

- Bolnički kapaciteti zasad su dovoljni, nisu ni popunjeni. Kumuliranog znanja u liječenju - ima. Veći je broj umrlih, ali je postotak dvostruko manji. Imamo novi lijek remdesivir i neke biološke lijekove, kazala je Alemka Markotić. Ponovila je da veći broj zaraženih donosi i veći postotak ljudi u bolnicama, što opterećuje zdravstveni sustav, a u konačnici dovodi i do većeg broja smrtnih slučajeva.

Govoreći o kliničkoj slici hospitaliziranih pacijenata kazala je da se ona nije bitno promijenila od početka epidemije. Karakteristika u prvom dijelu bio je veći postotak težih kliničkih slika pa je tijekom ljeta bilo blažih oblika. Sad se vraćamo na onu situaciju iz prve faze - da imamo porast broja bolesnika sa srednje teškom i teškom slikom, uz porast srednje dobi oboljelih, kazala je.

Komentirajući podatak da premine 10 posto hospitaliziranih pacijenata Markotić je kazala kako se radi o rasponu. Ne vjeruje da je taj podatak u potpunosti točan. Radi se o postotku o kojem se može govoriti u KBC-ima koji liječe najteže bolesnike, dok je u drugim ustanovama taj postotak znatno manji. Smrtnost je na razini cijele Hrvatske očekivana - i manja je od svjetskog i europskog prosjeka kao i prosjeka nekih razvijenih zemalja, primjerice Njemačke, zaključila je.

Samoizolacija u trajanju od 7 dana?

Profesorica Markotić izrazila je zadovoljstvo epidemiološkom situacijom vezano za početak školske godine. Iznijela je podatak da su gotovo mjesec dana od početka nastave, na današnji dan - inficirana 104 prosvjetna radnika, od kojih je 19 razvilo bolest te 185 djece - bez težih znakova bolesti.

Mjera skraćivanja samoizolacije za profesore na 10 dana zasad se pokazala ispravnom, poručila je Alemka Markotić . Najavila je da bi se ta mjera mogla smanjiti i na 7 dana. Epidemiolozi čekaju još podataka kako bi bili posve sigurni.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok