Papa Franjo pristao je u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Adnkronos da razgovara o temama koje potresaju Katoličku crkvu, alarmiraju kardinale, uznemiruju odane katolike i polariziraju mišljenja među vatikanskim osobljem, koje ili podržava ili kritizira Papu.

Intervju je bio korisna prilika da se raspravlja o dugotrajnoj pošasti korupcije koju je sam Papa opisao kao "drevnu bolest koja se razvija kroz stoljeća".

- Korupcija se, nažalost, događa kroz povjest. Netko dođe da raščisti stvari, ali ona se ponovno pokrene, dok druga osoba ne dođe da zaustavi truljenje - izjavio je Franjo.

- Crkva ostaje snažna, ali je korupcija duboko ukorijenjeni problem nad kojim smo izgubili nadzor tijekom stoljeća - kazao je Franjo.

Kada je postao Papa 2013. i prije nego što se počeo suočavati s mutnim vatikanskim financijama, Franjo uopće nije znao kakve će malverzacije otkriti - od sumnjive zlouporabe donacija katoličkih vjernika za humanitarne agencije do višemilijunskih dolarskih ulaganja u nekretnine širom svijeta.

U svojoj javnoj i beskompromisnoj borbi protiv korupcije, Franjo odaje dojam krajnje konkretnog, praktičnog i odlučnog Pape koji stoji sam unutar vatikanskih zidina, koji je obožavan među masama vjernika, ali je talac nevidljivog neprijatelja.

Sveti otac priznaje kako ne zna hoće li dobiti tu bitku ili ne, ali je siguran u jedno:

-Znam da sam pozvan da vodim bitku - Gospod će biti taj koji će presuditi jesam li postupio ispravno ili pogrešno. Iskreno govoreći, nisam veliki optimist, ali imam vjere u Boga i one koji su mu odani - kazao je on smiješeći se.

- Ne vjerujem da postoji ijedna osoba unutar ili izvan Vatikana koja se protivi iskorjenjivanju zla korupcije. Nema posebne strategije, način da se to učini veoma je jednostavan - da nastavite s tim i nikada ne stanete, poduzimajući male, ali veoma konkretne korake tim putem - izjavio je papa Franjo za agenciju Adnkronos. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok