Pariz će od petka zabraniti usluge dostave i uzimanja hrane i alkoholnih pića za van između 22 i 6 sati kako bi ograničio širenje koronavirusa, rekla je policija u četvrtak.

Policija je u izjavi najavila da će prodaja i konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima biti zabranjena po noći od 6. studenoga.

Predsjednik Emmanuel Macron uveo je novu karantenu prošli mjesec, prisilivši na zatvaranje sve trgovine osim onih s osnovnim potrepštinama poput hrane i lijekova.

Osim toga građani moraju imati potpisane dokumente kako bi opravdali izlazak na ulice.

Međutim tjedan dana otkad traje karantena Francuska još uvijek ima 40.000 novozaraženih na dan. Odjeli intenzivne skrbi širom zemlje pod pritiskom su jer je više od 4000 kreveta sada pripalo oboljelima od covida-19.

Restorani, zatvoreni u skladu s mjerama karantene, smiju poslužiti hranu za ponijeti van i dostavljati je, međutim policija je rekla da se noću okuplja puno kupaca i dostavljača hrane, unatoč potrebi da se ograniče društveni kontakti.

"Kad imate ljude koji se ne pridržavaju pravila, pa dovode u opasnost zdravlje većeg broja ljudi, onda morate uvesti nova ograničenja", rekla je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo za BFM TV upozoravajući na ograničenja u prodaji pića i hrane koja se naručuje za van.

Izvor iz francuske vlade rekao je ovaj tjedan da je u Parizu zamijećeno održavanje tajnih partyja i večera te da su potrebne strože mjere.

Nove karantene i mjere potaknule su otpor širom Europe, čak i dok se zemlje, uključujući Francusku i Španjolsku, nose s rekordnim dnevnim brojem zaraženih a bolnice su im pod pritiskom.

U srijedu je Francuska prijavila 40.558 novih slučajeva covida-19 i 385 smrtnih slučajeva.

U zemlji je od covida-19 ukupno umrlo 38.674 ljudi, a potvrđeno je oko 1,5 milijuna zaraženih. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok