Papa Franjo izdao je novi dekret kojim bi dobrotvorni fondovi trebali postati transparentniji i kojim bi se pooštrila kontrola nad vatikanskim financijama nakon skandala s luksuznom nekretninom u Londonu koju je Vatikan kupio pod sumnjivim okolnostima.

Glavna meta dekreta je Državno tajništvo Svete Stolice, najvažniji dio vatikanske administracije, koje će se morati odreći upravljanja svojim fondovima, investicijama i nekretninama koji će odsad biti pod nadzorom dvaju drugih ekonomskih ureda.

Dekret, koji je objavljen u ponedjeljak, Papa je potpisao 26. prosinca, a na snagu stupa 1. siječnja na razdoblje od dva mjeseca, prenosi HRT.

Godine 2014. Državno je tajništvo u funkciji partnera uložilo oko 200 milijuna eura u kupnju luksuzne zgrade u londonskoj četvrti Chelsea, no ustanovilo se da je hipoteka problematična i da je nekretnina izgubila na vrijednosti zbog brexita te je posrednicima trebalo platiti višemilijunske novčane naknade kako bi se uvjeti izmijenili.

Tajništvo je 2018. odlučilo u potpunosti kupiti zgradu i isplatiti ostale investitore, zbog čega je bio potreban zajam Vatikanske banke. Direktor banke, blizak papi Franji, i Ured glavnog revizora upozorili su tužiteljstvo na nepravilnosti, smatrajući da je otkup sumnjiv, zbog čega je obavljen pretres.

Kardinal George Pell, bivši vatikanski rizničar ranije je u prosincu Reutersu rekao da je bilo "golemih financijskih gubitaka". Zbog financijskog skandala u rujnu je Papa otpustio kardinala Angela Becciua, visokog dužnosnika Tajništva.

Istraga o londonskom sporazumu prošle je godine rezultirala suspenzijom petorice zaposlenika Vatikana, od kojih su četvorica radila u Tajništvu. Vatikan je posrednike optužio za iznudu.

Imovina Državnog tajništva premještena je u odjel pod nazivom Uprava dobrima Svete Stolice (APSA), a njezin će rad nadzirati Uprava za naslijeđenu imovinu.

Državno tajništvo gubi kontrolu i nad "Petrovim novčićem", fondom kojemu vjernici mogu financijski pridonijeti, a cilj mu je pomoć Papi u upravljanju Crkvom i financiranju njegovih dobrotvornih organizacija.

Proteklih je godina Vatikan posegnuo u "Petrov novčić" da bi pokrio proračunski deficit. Reputacija fonda je upitna zbog informacija po kojima je možda korišten za sumnjive investicije, poput londonske zgrade.

Dekretom se osnivaju tri nova računa - jedan za "Petrov novčić", drugi za "Papin diskrecijski fond" i treći namijenjen sredstvima što ih donatori žele koristiti u određene svrhe. Da bi se zajamčila transparentnost novih računa, oni će postati dio proračuna Vatikana, istaknuo je Papa.

U priopćenju Vatikana stoji da je svrha izmjena uvjeriti donatore da se novac iz "Petrova novčića" ispravno koristi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok