Espen Andersen Brathen ekstremist je koji je izveo napad lukom i strijelom u Norveškoj uslijed čega je ubio petero, a ranio još dvoje ljudi, javljaju norveški mediji.

Kako javlja Aftenposten, policijska sigurnosna služba vjeruje da se radi o terorističkom činu. Krvavi napad Brathen je izveo nedaleko svoje kuće iz djetinjstva u Kongsbergu, a policiji je sve priznao.

Brathen je danski državljanin, ali u norveškom gradu Kongsbergu živio je gotovo cijeli život. Policiji je bio otprije poznat, između ostalog, i zbog incidenta s vlastitim roditeljima u svibnju prošle godine kada im je prijetio u njihovom domu i odbijao izaći. Prije nego što je tada napustio dom roditelja ostavio je pištolj na kauču. Zbog toga je zaradio sudsku zabranu prilaska roditeljima. Ranije je osuđivan i zbog provale te posjedovanja marihuane. Podsjetimo, policija je ranije danas potvrdila da je napadač prešao na islam te da su kod njega identificirali znakove radikalizacije, a naknadno se doznalo da je to povezano sa zabrinjavajućom snimkom koju je objavio 2017. na društvenim mrežama.

- Ja sam glasnik. Dolazim s upozorenjem. Je li ovo zaista ono što želite? Za sve koji se žele iskupiti, došlo je vrijeme - poručio je u snimci u kojoj je svjedočio da je postao musliman. Susjedi napadača tvrde da je policija nekoliko puta upadala u njegovu kuću. Jedan susjed je rekao i da je više puta vidio da je Brathen u vrtu trenirao borilačke vještine s napadačkim oružjem. Prenosi Večernji.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok