I dok znanstvenici i stručnjaci još uvijek traže odgovore na mnoga neodgovorena pitanja u vezi s novom varijantom omikron COVID-a, neki liječnici u Južnoj Africi koji su liječili slučajeve rekli su da se simptomi razlikuju od onoga što su mnogi očekivali s delta varijantom.

Već i sama pojava omikrona izazvala je globalnu zabrinutost zbog povećanog rizika od ponovne infekcije, a znanstvenike i liječnike natjerala da marljivo prikupljaju podatke o tome kako i zašto se ova varijanta ponaša drugačije od ostalih.

Jedno od važnih pitanja koje se postavlja je koja je razlika u simptomima između delta soja i omikron soja. Iako posao znanstvenika nije ni blizu gotov, evo što znamo za sada, donosi RTL.

Omikron COVID varijanta – simptomi

Simptome COVID-a povezani s varijantom omikrona su liječnici u Južnoafričkoj Republici, koji su prvi upozorili na postojanje novog soja, opisali su kao "izuzetno blage", piše NBC Chicago. Većina novih slučajeva u južnoj Africi bila je među ljudima u dvadesetim i tridesetim godinama, a liječnici su primijetili da ta dobna skupina općenito ima blaže simptome COVID-19.

Ipak, upozoravaju da bi starije osobe zaražene novom varijantom mogle imati teže simptome.

''Imamo nagli porast slučajeva u posljednjih 10 dana. Za sada su to blagi slučajevi, uglavnom pacijenti sa simptomima sličnim gripi: suhi kašalj, groznica, noćno znojenje i puno bolova u tijelu'', rekao je dr. Unben Pillay, liječnik opće prakse u pokrajini Gauteng gdje je prijavljeno 81% novih slučajeva.

Predsjednica Južnoafričkog liječničkog udruženja te je i otkrila omikron varijantu, dr. Angelique Coetzee, kazala je da su pacijenti zaraženi omikronom, a koje je počela viđati oko 18. studenoga, imali "neobične" simptome koji su se razlikovali od onih povezanih s delta varijantom.

''Sve je započelo s muškim pacijentom koji je imao oko 33 godine. Rekao je da se već par dana osjeća ekstremno umornim, da ga boli tijelo i da ga pomalo muči glavobolja'', ispričala je Coetzee za BBC.

Pacijent nije imao upalu grla, rekla je, već više osjećaj "grebanja grla", ali bez kašlja ili gubitka okusa ili mirisa - simptoma koji su bili povezani s prethodnim sojevima koronavirusa.

Coetzee je testirala tog pacijenta i bio je pozitivan na COVID testu, kao i njegova obitelj. Tvrdi kako je tog dana vidjela više pacijenata sa simptomima sličnim njegovim, nego onih koji imaju simptome tipične za delta varijantu.

Delta COVID varijanta – simptomi

Simptomi delta soja slični au onim alfa COVID varijanta i većinom su slični prehladi.

''Glavobolja, upaljeno grlo, curenje iz nosa i groznica prisutni su na temelju najnovijih istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je više od 90% slučajeva uzrokovano delta sojem", rekao je dr. Inci Yildirim, specijalist za pedijatrijske zarazne bolesti Yale Medicine kada je soj prvi put otkriven početkom ove godine.

Prema znanstvenicima s Yalea, delta varijanta je 50% zaraznija od alfa COVID varijante, što znači da je broj ljudi koje bi svaka COVID pozitivna osoba mogla potencijalno zaraziti značajno veći.

Stručnjaci su napomenuli kako zasad ostaje nejasno kako se varijanta omikrona može usporediti s deltom u smislu svoje sposobnosti širenja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok