Broj podnositelja zahtjeva za azilom u Njemačkoj se u prvih devet mjeseci 2021. naglo povećao, a najveći broj podnesenih zahtjeva za azilom unutar Europske unije bilježi se upravo u toj zemlji, javljaju njemački mediji.

"U cijeloj Europskoj uniji u prvih devet mjeseci 2021. podneseno je 355.955 zahtjeva za azilom, što je 15 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najsnažniji rast je zabilježen u Njemačkoj, gdje je broj podnesenih zahtjeva u usporedbi s 2020. porastao za 33 posto na 100.240 zahtjeva", javljaju mediji medijske grupe Funke, pozivajući se na podatke statističkog ureda EU.

Prema istim podacima, na Njemačku otpada 28.4 posto svih zahtjeva za azil podnesenih u prvih devet mjeseci ove godine na području Europske unije. Iza Njemačke slijedi Francuska s 20, Španjolska s 11 te Italija s 8 posto podnesenih zahtjeva za azilom.

Na dnu ljestvice je Mađarska

Na dnu ljestvice zemalja po broju zahtjeva za azilom nalazi se Mađarska, gdje je u prva tri kvartala 2021. predano 30 zahtjeva za azilom.

Najveći broj podnositelja zahtjeva za azilom dolazi iz Afganistana i Sirije, iza kojih slijede Pakistan i Irak.

Prošle godine je, očito zbog utjecaja pandemije na migracijske tokove, naglo opao broj podnositelja azila u Europskoj uniji. 2019. je zabilježeno 612.000 zahtjeva. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok