Papa Franjo u četvrtak se kritički osvrnuo na konzervativce koji se opiru promjenama u Rimokatoličkoj crkvi izrazivši žaljenje za ljude čija je vjera okrenuta prema sebi i zarobljena "oklopom".

Na blagdan Bogojavljenja čini se da je Papa ciljao one koji su kritizirali njegovu odluku da ograniči korištenje latinske mise kako vjera ne bi bila zarobljena u "mrtvom jeziku".

- Nismo li predugo bili zarobljeni, udomljeni u konvencionalnu, vanjsku, formalnu religiju koja više ne grije naša srca i ne mijenja naše živote, zapitao se Franjo.

- Mogu li naše riječi i naše liturgije užgati u srcima ljudi želju da se približe Bogu, ili su one 'mrtav jezik" koji govori samo za sebe i o sebi?, pitao je dalje.

Misa na latinskom jeziku isključena je iz opće uporabe nakon Drugog vatikanskog koncila 1962.-1965. i zamijenjena lokalnim jezicima.

U srpnju je papa Franjo ograničio propise o tome kada se može slaviti misa na latinskom čime je promijenio odluke svojih prethodnika uz obrazloženje da se njome služe antireformisti kako bi naštetili jedinstvu Crkve.

Od tada neki konzervativci u Crkvi, uključujući biskupe, otvoreno kritiziraju Papu te je latinska misa postala najnovija epizoda "liturgijskih ratova", kako ih neki nazivaju.

- Vjera nije 'oklop' koji nas zatvara; naprotiv ona je čarobno putovanje, stalno i neumorno kretanje čak i u potrazi za Bogom, rekao je Franjo.

Papa je tu propovijed održao na misi u Bazilici sv. Petra u Rimu na Bogojavljenje kada katolici slave Sveta tri kralja ili ili mudraca koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon njegova rođenja u Betlehemu.

Zbog ograničenja u pandemiji covida-19 bio je omogućen pristup misi za oko 1500 vjernika. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok