Sama činjenica da će pandemija covida-19 jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više neće biti opasan, upozorio je direktor za upravljanje kriznim stanjima u WHO-u.

“Ljudi pandemiju suprotstavljaju endemiji, ali endemska malarija ubija stotine tisuća ljudi, HIV je endemski, endemsko je nasilje u našim gradovima”, rekao je Michael Ryan na virtualnom panelu na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF).

“Endemsko po sebi ne znači da je dobro, endemsko samo znači da je ovdje zauvijek”, istaknuo je. Pojava omikrona koji je puno zarazniji od drugih inačica covida-19, ali uzrokuje puno lakše simptome kod cijepljenih, pokrenula je raspravu o prelasku pandemije, proglašene početkom 2020., u stanovit endemski oblik. Ta rasprava općenito podrazumijeva da je on puno manje opasan.

“Virusi koji uzrokuju pandemije lako mogu postati dio ekosustava”

“Virusa se nećemo osloboditi ove godine”, još je upozorio čelnik. “Virus možda nikad nećemo iskorijeniti. Virusi koji uzrokuju pandemije lako mogu postati dio ekosustava”.

“Prekinuti možemo javnozdravstvenu krizu međunarodnih razmjera (viši stupanj uzbune WHO-a)”, rekao je, dodajući da treba “doći do što niže stope incidencije s maksimumom cijepljenja kako nitko ne bi morao umrijeti”.

Čelnik organizacije je ujedno rekao da će ubuduće tri do četiri doze možda biti uobičajene kako bi se spriječili teži oblici covida. Osim Johnson&Johnsona, sva druga cjepiva se preporučuje davati u dvjema dozama, a treća docjepna ili tzv. booster doza uvelike se preporučuje otkad se omikron proširio u svijetu, prenosi Index.hr.

“Te doze više nećemo nazivati booster. Smatrat ćemo samo da su tri ili četiri doze nužne za stjecanje trajnog i snažnog imuniteta koji vas dugotrajno štiti od hospitalizacije i od smrti”, istaknuo je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok