Pandemija koronavirusa promijenila je posve način na koji funkcioniramo, a neočekivana posljedica vidi se u tome što je otežano alkotestiranje vozača.

Nacionalna policijska tijela brojnih europskih zemalja nisu sudjelovala u Europskom kontrolnom maratonu koji se održao krajem 2021. zbog nove varijante koronavirusa. Samo 50 posto država članica odlučilo je sudjelovati, izvijestila je Mreža europske prometne policije ROADPOL (European Roads Policing Network).

Policija uobičajno provodi kod vozača mjerenjem udjela alkohola u njihovom dahu. Nizozemski član ROADPOL-a Henk Jansen objašnjava da je nemoguće da se policajac drži udaljenosti od 1,5 metara od vozača tijekom tog postupka, prenosi HAKrevija.

Alkotestiranje uključuju to da se vozač zaustavi i da se traži od njega da puhne dah kroz uređaj, nakon čega potencijalno kontaminirani aerosoli izlaze iz uređaja i lete okolo.

– Zbog visokog rizika od infekcije, policija je ograničila kontrolu alkohola i droga – kaže Jansen.

Policijski službenici nisu provodili neselektivne provjere u većini slučajeva, već bi provjeravali samo vozače koji su pokazali sumnjivo ponašanje u vožnji.

Na alkotest maratonu krajem 2021. godine provjereno je oko 430.000 vozača u 15 država. Od toga je 10.000 bilo pod utjecajem alkohola, a 2200 je konzumiralo druge droge.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok