Multimilijarder Bill Gates tvrdi da je jako zabrinut zbog ekonomskog stanja u cijelom svijetu. Kako je ocijenio u intervjuu za CNN, slijedi razdoblje usporavanja ekonomskog razvoja.

Ovo je izjavio odgovarajući na pitanje kako očekuje da će agresija Rusije na Ukrajinu utjecati na globalnu ekonomiju u sljedećih nekoliko godina.

"To se događa na vrhuncu pandemije tijekom koje su dugovi država već jako visoki i kada postoji problemi u lancu opskrbe. Izgledno je da će ubrzanje inflacije, koja već postoji u bogatim državama, i rast kamatnih stopa rezultirati usporavanjem ekonomije", kazao je, prenosi Klix.

Gates je naglasio da postoje argumenti koji ga mnogo brinu.

Američko Ministarstvo financija i centralne banke zemalja širom svijeta su povisile kamatne stope kako bi ublažile inflaciju. Pojedini smatraju da je rast kamatnih stopa prebrz te da to može prouzročiti recesiju.

Banke sa Wall Streeta nemaju isto mišljenje o tome koliko će ekonomija biti ozbiljno pogođena inflacijom te da postoje ozbiljni pokazatelji da je inflacija već na vrhuncu, prenosi Business Insider.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok