Švedska je oduvijek slovila za raj i jedna od destinacija u koju mnogi s ovih područja rado odlaze u potrazi za nekim boljim životom i životnim uvjetima. Ipak, svjedočenje jedne Srpkinje koja je tamo provela mjesec dana govore drukčije, piše stil.kurir.rs.

Prema njenim riječima, ljudi s ovog područja se teško uklapaju u život i pravila koja tamo važe. "Njihov i naš mentalitet je potpuno drugačiji i pravi je izazov prilagoditi se životu tamo", rekla je ona.

Marija je otišla iz Srbije u Švedsku u nadi da će svojim radom osigurati stabilna novčana primanja i siguran život. Međutim, nije joj trebalo dugo da se san o Švedskoj kao jednoj od obećanih i idealnih zemalja sruši preko noći.

Naime, ona kaže da morate raditi dva posla kako biste osigurali pristojan život. Što se tiče minimalne cijene rada, kaže da je individualno, i da su Šveđani povlašteni u odnosu na strance.

Kaže i da je u slučaju bolesti ili spriječenosti za rad jako teško srediti neka socijalna primanja, a čak i kad ih sredite socijalne službe gledaju kako da vam to 'zakinu'. Ono što je najviše šokiralo je odnos prema gostima, a ovu priču je potvrdilo i nekoliko korisnika društvene mreže Reddit.

Šveđani nisu nimalo gostoljubivi. Ukoliko se nađete u njihovoj kući u vrijeme ručka, oni vam neće ponuditi da sjednete s njima za stol. Uredno će završiti svoj obrok pa onda posvetiti vrijeme vama. Također, kućne posjete su veoma rijetke, a ukoliko se i dogode, ne očekujte da će vas dočekati pun stol hrane.

Kada prave proslavu, svaki gost sa sobom ponese ono što želi pojesti i popiti. I tako je u većini obitelji. Iako je na Balkanu normalno da kada prijatelji vaše djece dođu u posjet, vi iznesete hranu, u Švedskoj je to nezamislivo.

Ovakvo ponašanje je za većinu ljudi, a naročito porijeklom s ovih prostora, izrazito čudan vid gostoprimstva. Čak i oni koji desetljećima žive u ovoj zemlji na takve stvari se teško navikavaju.

"Više od 100 godina na Švedsku se gledalo kao na dobro mjesto za život, a jedan 'screenshot' ih je uništio", navodi se u jednom tweetu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok