• Short title article: Zagreb

U petak oko 7 sati i 20 minuta došlo je do prometne nesreće sa znatnom materijalnom štetom na križanju Heinzelove i Vukovarske ulice u Zagrebu pri čemu je nastradao poslovni prostor u vlasništvu poduzetnika Ivana Milolože i bivšeg čelnika HUP-a.

Nepoznati počinitelj je najvjerojatnije skrećući iz Vukovarske ulice neprimjerenom brzinom izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u ostakljeni dio poslovnog prostora i pritom razbio betonski zid debljine 30 centimetara i čitavu aluminijsku konstrukciju. Međutim vozač se udaljio s mjesta nesreće i još uvijek je nejasno kako mu je to pošlo za rukom ako je za pretpostaviti da je u teškom naletu praktički demolirao vlastiti automobil.

Policija je izašla na teren u petak ujutro, izvršen je očevid, a Miloloža za Večernji list kaže kako su mu službenici rekli da nijedna kamera, a ima ih ravno 18, u okolici spomenutog i vrlo frekventnog raskrižja nije radila. "Ja ne mogu vjerovati da baš nijedna kamera postavljena na električne stupove i semafore nije bila u funkciji. Kako je to moguće? Srećom ovdje nema ljudskih žrtava, ali postavlja se pitanje kako bi policija pronašla počinitelja da je nekoga ubio ili ozlijedio", pita se Miloloža.

Poduzetnik čija se tvrtka bavi proizvodnjom akumulatora nije htio špekulirati o detaljima, ali kazao je da ne isključuje opciju da je riječ o smišljenom napadu na njegov objekt. "Ne bih htio ulaziti u teorije zavjere. Ja to ne mogu dokazati, ali ostavljam i takvu mogućnost. Više činjenica ovdje je indikativno. Demoliran je isključivo naš objekt, počinitelj je pobjegao, nije zatražio medicinsku pomoć i kamere nisu radile. Vidjet ćemo što će pokazati policijska istraga", dodaje Miloloža.

Za komentar smo se obratili i PU zagrebačkoj.

"U petak oko 7 sati i 20 minuta došlo je do prometne nesreće u Heinzelovoj 74 pri čemu je nastala materijalna šteta nad privatnim objektom. Vozač se udaljio s lica mjesta te u nesreći nije bilo ozlijeđenih", kazali su iz policije. Podatak o nefunkcionalnim kamerama nisu htjeli potvrditi niti demantirati. "Naši službenici provode kriminalističko istraživanje kako bi identificirali počinitelja. Vjerujemo da ćemo uskoro imati više informacija koje će rasvijetliti ovaj slučaj", dodaju za Večernji list iz zagrebačke policije. Ipak, kamere na ulicama u ingerenciji su Grada Zagreba, a u neslužbenom razgovoru s djelatnicima Sektora za prometno i komunalno redarstvo dobili smo identičan odgovor kao i od policije.

Ni oni nisu sigurni jesu li kamere radile. "U gradu imamo više od 800 kamera, to je veliki sustav koji zahtijeva održavanje i maksimalnu posvećenost. Ne isključujemo mogućnost da kamere nisu radile, no o tome ne možemo komunicirati niti mi to smijemo sada provjeravati na svoju ruku. Od nas takvu informaciju mogu zatražiti MUP, DORH ili zainteresirane fizičke osobe koje trebaju imati valjan razlog. Tek kad dođe pismeni zahtjev mi možemo ući u bazu i vidjeti postoje li snimke koje bi dale više detalja", kažu nam iz zagrebačkog ureda.

Miloloža kaže da nastalu štetu procjenjuje na oko 100 tisuća eura. "Nevjerojatno, ne mogu doći sebi. U šoku sam. Uopće ne znam kome bih se obratio i kako će se osiguravajuća kuća postaviti ako nemamo dokazni materijal. Tko će odgovarati za ovo? Vozač? Grad Zagreb? Osim toga, trenutnoj tvrtki u našem prostoru baš ovih dana istječe ugovor i nekretninu već u ponedjeljak trebamo predati drugom klijentu. Ne znam što bih rekao", kaže poduzetnik Miloloža.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok