• Short title article: Koštala ih suho zlato

Njemačke vlasti su je smatrale jednom od najvećih prevarantica u Hannoveru, ali i u Donjoj Saksoniji.

Sada, kako prenose njemački mediji, policija i pravosuđe mogu da odahnu, jer je Briziana H.(38), deportirana u Bosnu i Hercegovinu.

U jednom od prvih izbjegličkih valova, krajem ljeta, 2015. godine, Briziana H. se prijavila za azil zajedno sa desetoro djece.

Sve do deportacije, ta žena, koja je u međuvremenu i osuđena, predstavlja je veliki problem za njemačku državu. Naime, ona je godinama tvrdila da nema državljanstvo nijedne zemlje, a po dolasku u Njemačku automatski se prijavila za socijalnu pomoć, koja je za njenu jedanaestero članu obitelj iznosila priličnu sumu. Kako prenose njemački mediji, ona nikada nije pokazala interes za bilo kakav vid integracije u njemačko društvo, a vremenom je počela i da krade. Navode Nezavisne.

Prije par mjeseci, imigracijske vlasti su konačno uspjele da uđu u trag njenoj zemlji porijekla i nakon što je krajem travnja odslužila zatvorsku kaznu, deportirana je u Bosnu i Hercegovinu.

Kako prenose njemački mediji, još dok se živjela u smještaju za azilante, Briziana H. je zajedno sa sestrom Vanesom (28, majka četvoro djece) počela da ide u krađe. Krala je šta je stigla: od torbi do kreditnih kartica. Navodno, i djecu je koristila za krađe, ali djeca nikada nisu privođena.

Ipak, i ona sama je na sve načine pokušavala da izbjegne zatvor. Kada je prvi put trebala da završi u zatvoru, ona je zajedno sa djecom pobjegla u Francusku gdje je i uhapšena u okolini Liona, veljače, 2020. godine. Kod nje su tada pronašli 4000 eura i falsificiranu hrvatsku osobnu iskaznicu. Odmah je izručena Njemačkoj i krajem travnja je odslužila kaznu od tri godine. 

O njenim krivičnim djelima možda najbolje govori podatak da njen dosje ima čak 1252 strane. Također, njemački mediji prenose da je njena obitelj njemačke porezne obveznike koštala pravo, malo bogatstvo, a iznos je, navodno, šesteroznamenkast. Neki mediji prenose da je mjesečno primala 2508 eura.

Kako su mediji prenijeli, od njeno desetoro djece, njih sedmoro djece je predalo zahtjev za azil u nadi da će im biti dozvoljeno da ostanu u Njemačkoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok