• Short title article: WMO

Prema novim podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO), El Niño će se vjerojatno razviti u drugom dijelu godine.

Njegov će utjecaj na vremenske i klimatske obrasce u mnogim regijama svijeta biti suprotan od dugotrajne La Niñe i moguće je da će potaknuti rast globalne temperature, piše DHMZ na svojim stranicama.

Neobično tvrdoglava La Niña završila je nakon tri godine, a tropski je Pacifik trenutno u ENSO-neutralnom razdoblju (razdoblju kada nema ni El Niña ni La Niñe), piše Index.hr.

Prema novim rezultatima WMO-ovih Globalnih centara za dugoročne prognoze i procjenama stručnjaka, vjerojatnost za prijelaz iz ENSO-neutralnog razdoblja u El Niño je 60% za razdoblje od svibnja do srpnja 2023., 70% za razdoblje od lipnja do kolovoza, a za razdoblje od srpnja do rujna raste na 80%. Za sada nema naznaka jačanja ili trajanja El Niña.

Stižu jače zagrijavanje i temperaturni rekordi

Iza nas je osam najtoplijih godina u povijesti iako je vladalo zahladnjenje La Niñe u posljednje tri godine, što je djelovalo kao privremeno zaustavljanje porasta globalne temperature. Razvoj El Niña najvjerojatnije će dovesti do novog porasta globalnog zagrijavanja i povećati mogućnost postavljanja temperaturnih rekorda, rekao je glavni tajnik WMO-a prof. Petteri Taalas.

Prema WMO-ovom izvješću o stanju globalne klime, 2016. godina bila je najtoplija godina otkako postoje mjerenja zbog dvostruke pojave vrlo snažnog događaja El Niño i zagrijavanja izazvanog djelovanjem stakleničkih plinova. Učinak na globalnu temperaturu obično se pojavljuje u godini nakon razvoja El Niña i stoga će vjerojatno biti najočitiji tijekom 2024. godine.

Svijet bi se trebao pripremiti za razvoj El Niña, koji se često povezuje s povećanom vrućinom, sušom ili jakom kišom u različitim dijelovima svijeta. To bi moglo dovesti do prekida suše na rogu Afrike te drugih utjecaja povezanih s La Niñom, ali bi također moglo izazvati ekstremnije vremenske i klimatske događaje. Ovime se naglašava potreba za Inicijativom UN-a Rano upozorenje za sve kako bi se ljudi zaštitili, rekao je prof. Taalas.

Ne postoje dva ista događaja El Niño, a učinci djelomično ovise o dobu godine. WMO i nacionalne meteorološke i hidrološke službe će stoga pomno pratiti razvoj događaja.

Tipični učinci

El Niño je prirodna klimatska pojava povezana sa zagrijavanjem površinske temperature Tihog oceana, i to njegovog središnjeg i istočnog tropskog dijela. U prosjeku se javlja svake dvije do sedam godina, a epizode obično traju od devet do dvanaest mjeseci.

Događaji El Niño obično su povezani s povećanim oborinama u južnim dijelovima Južne Amerike te na južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, rogu Afrike i središnjoj Aziji. Međutim, El Niño također može uzrokovati ozbiljne suše u Australiji, Indoneziji i dijelovima južne Azije.

Tijekom borealnog ljeta topla voda El Niña može potaknuti uragane u središnjem/istočnom dijelu Tihog oceana, dok sprječava stvaranje uragana u Atlantskom oceanskom bazenu, prenosi Index.

Aktualno stanje globalne klime

El Niño i La Niña glavni su – ali ne i jedini – pokretači Zemljinog klimatskog sustava.

Uz izvješće o ENSO-u, WMO sada također redovito izdaje Aktualno stanje globalne klime (GSCU) koje uključuje utjecaje drugih glavnih klimatskih pokretača kao što su sjevernoatlantska oscilacija, arktička oscilacija i dipol Indijskog oceana.

Predviđa se da će temperatura površine oceana biti viša od prosjeka te će posljedično i temperatura zraka nad kopnom biti viša od normale. Očekuju se pozitivne temperaturne anomalije na svim kopnenim područjima na sjevernoj i južnoj polutki bez iznimke, stoji u najnovijem GSCU-u.

Redovita WMO-ova izvješća o ENSO-u i Aktualnom stanju globalne klime temelje se na prognozama WMO Globalnih centara za dugoročne prognoze i dostupni su kao podrška vladama, Ujedinjenim narodima, donositeljima odluka i dionicima u klimatski osjetljivim sektorima kako bi na vrijeme zaštitili živote i materijalna dobra.

Dosadašnji razvoj

Od veljače 2023. nadalje došlo je do značajnog porasta površinskih temperatura mora u ekvatorijalnom Pacifiku, uz izrazito jače zagrijavanje duž obale Južne Amerike.

Od sredine travnja 2023. temperature površine mora i drugi atmosferski i oceanski pokazatelji u središnjem i istočnom tropskom dijelu Tihog oceana u skladu su s ENSO-neutralnim uvjetima. U atmosferi je konvektivna aktivnost iznad ekvatorijalnog Pacifika u blizini datumske granice blizu normale.

Međutim, vrijedno je napomenuti da na sjevernoj polutki još nije prošla prepreka predvidljivosti proljeća (razdoblje koje karakterizira nešto niža mogućnost predviđanja). Unatoč tome, ova nedavna kretanja u oceanskim i atmosferskim uvjetima u tropskom Pacifiku, zajedno s trenutnim prognozama i stručnim procjenama, ukazuju na veliku vjerojatnost pojave El Niña početkom druge polovice 2023. i njegovog nastavka tijekom ostatka šestomjesečnog prognoziranog razdoblja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok