• Short title article: Upozorenje

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je u ponedjeljak zemlje da provedu reforme potrebne za pripremu za sljedeću pandemiju, pozdravljajući njihovu povijesnu odluku da prihvate veliko povećanje proračuna na godišnjoj skupštini UN-a.

Govoreći na skupštini tjednima nakon okončanja globalnog izvanrednog statusa za pandemiju covid-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je vrijeme za napredak u pregovorima o sprječavanju sljedeće pandemije.

“Ne možemo to zanemariti”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije u velikom obraćanju državama članicama UN-a upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno pojaviti.

“Ako mi ne napravimo promjene koje nam trebaju, tko će? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo”, pitao je.

194 zemlje članice WHO-a izrađuju nacrt sporazuma o pandemiji koji je na usvajanju na skupštini sljedeće godine. “Posvećenost sporazumu o pandemiji je važna jer smo iskusili koliko mali virus može biti grozan”, rekao je Tedros.

Na istom sastanku zemlje su odobrile proračun od 6,83 milijarde dolara za razdoblje 2024.-25. Proračun uključuje povećanje od 20% obveznih pristojbi država članica prema preliminarnom sporazumu postignutom prošle godine.

Istaknuo je da se treba pripremiti za bolest smrtonosniju od covida: “I dalje postoji prijetnja da se pojavi varijanta virusa koja će biti smrtonosnija od svih dosadašnjih.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok