• Short title article: 19 godina suđenja

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) izrekao je konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora bivšim šefovima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Predsjedavajuća petočlanog Apelacijskog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik Mehanizam.

Apelacijsko vijeće je prihvatilo žalbu tužiteljstva i zaključilo da su odgovorni za Udruženi zločinački pothvat koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Bio je ovo najduži proces u povijesti Suda u Hagu. 19 godina. Jedno suđenje, oslobađajuća presuda, ponovljeno suđenje, prvostupanjsko osuđujuća.

Sve je to pratilo proces protiv Jovice Stanišića, nekadašnjeg šefa državne sigurnosti Srbije i Franka Simatovića Frenkija, njegovog najbližeg suradnika.

Podsjetimo, Stanišić, bivši šef Službe državne sigurnosti Srbije, i Simatović, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostupanjskom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za sudjelovanje u zločinima u BiH. Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u BiH.

Pretresno vijeće konstatiralo je brojne zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, a odgovornost Stanišića i Simatovića utvrdilo je samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje ubojstava, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

“Pretresno vijeće smatra da optuženi nisu odgovorni za planiranje, naređivanje ili pomaganje i podržavanje bilo kog drugog krivičnog djela iz optužnice”, rekao je tada predsjedavajući Pretresnog vijeća Burton Hall.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok