• Short title article: Ne želi to slušati

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je svečanosti dodjele javnih priznanja Grada Zagreba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, nakon čega je odgovarao na pitanja okupljenih novinara.

Najprije je prokomentirao incident na svečanosti, kada je njegov govor prekinuo jedan podržavatelj Ukrajine uzviknuvši "Slava Ukrajini, hvala Hrvatskoj". Milanović je kazao da nevoljko sluša takve pokliče u Hrvatskoj te je pozvao na izumiranje tog pozdrava i njegovo zamijenjivanje drugim, neutralnijim pozdravom.

"Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ZDS-a sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te preodgajati. No između Za dom spremni i Slava Ukrajini nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili tisuće Židova, Poljaka… To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje", kazao je.

Govoreći o korištenju izraza "Za dom spremni", Milanović je naglasio da je već više puta iznio svoje mišljenje o tome te da se ne može stalno ponavljati isto. Smatra da to šteti Hrvatskoj te je izrazio negodovanje zbog komemoracija koje se održavaju u Bleiburgu, ističući da postoje druge, manje kontroverzne načine za odavanje počasti stradalima.

"Da se nije provociralo Austrijance, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe… Za par dana će biti godišnjica bitke na Sutjeski gdje je poginulo stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam", dodao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok