• Short title article: Prenose komarci

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabrinuta je oko širenja Europom i svijetom denga groznice, koju prenose azijski tigrasti komarci, u pravilu nastanjeni u tropskim i suptropskim krajevima.

Od 2000. broj godišnjih slučajeva denga groznice narastao je osam puta. Prošle godine bolovalo je 4,2 milijuna ljudi, rekao je Raman Velayudhan, čelnik WHO-ovog odjela za zanemarene tropske bolesti.

„Denga sada prijeti polovici svjetske populacije“, upozorio je.

Europski WHO već je zabilježio lokalne slučajeve zaraze u nekoliko desetaka država, uključujući Španjolsku i Francusku.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ove godine još nije izvijestio o zarazi na kontinentu.

Velayudhan je kazao kako toplinski valovi i visoke temperature suše područja gdje se komarci razmnožavaju te stoga smanjuju rizik od zaraze.

Komarci se množe u vodama stajaćicama, pa je Velayudhan upozorio sve države na oprez nakon kiša.

WHO procjenjuje da je u svijetu do 400 milijuna zaraženih. Procjenu je teško precizirati je 80 posto zaraženih nemaju simptome ili su oni blagi, te stoga ne odlaze liječniku.

Nakon prve zaraze ljudi stječu imunitet na jedan od četiri soja virusa, no druga zaraza može biti ozbiljnija i opasna po život, dodao je.

Sjeverna, središnja i Južna Amerika do srpnja su već izvijestile o broju zaraženih i umrlih koji je promašio cjelokupan broj prošle godine. Tada je bilo 2,8 milijuna zaraženih i 1280 umrlih. Za dengu ne postoji lijek, osim onog koji spušta temperaturu. Na tržištu postoji jedno cjepivo čija učinkovitost ovisi o soju virusa, no Velayudhan preporučuje zaštitu od uboda komaraca i izbjegavanje boravka pored voda stajaćica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok