• Short title article: Porast oboljelih

Pomno pratimo što se u Europi i svijetu događa, zasad ne uvodimo nikakve nove mjere, a ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati – kazao je u petak Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Svijetom cirkuliraju tri nova soja koronavirusa SARS-CoV-2 koja imaju znatne promjene na šiljastom proteinu, što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen preboljenjem i cijepljenjem. Zbog toga se od ljeta posvuda u svijetu bilježi porast oboljelih od bolesti COVID-19, međutim, situacija nije zabrinjavajuća. Piše Večernji.hr.

– U Hrvatskoj imamo stabilnu epidemiološku situaciju. Od početka kolovoza nešto je narastao broj novootkrivenih slučajeva, ali još uvijek nije zabrinjavajuće. Broj hospitaliziranih donekle raste, a znamo da to posljedično prati i nešto povećan broj smrti. Pomno pratimo što se u Europi i svijetu događa, zasad ne uvodimo nikakve nove mjere, a ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati – kazao je u petak Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako su stručnjaci i u jeku pandemije najavljivali, koronavirus sada cirkulira među nama kao i brojni ostali virusi. Među aktualnim identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante. Evo nekoliko činjenica o simptomima, testiranju i ponašanju u vrijeme zaraze.

1.Simptomi

Simptomi koronavirusa sada su grlobolja, kašalj, curenje iz nosa i malaksalost te bolovi u mišićima i povišena temperatura. Kliničke slike u većini su slučajeva blage i teško je na temelju njih razlučiti o kojoj se respiratornoj bolesti radi.

2. Testiranje

Brzi antigenski testovi trebali bi detektirati i najnovije varijante SARS-CoV-2, jedino što je njihova osjetljivost nešto manja od PCR-a te se u slučaju simptoma preporučuje testiranje ponoviti nakon 48 sati ili napraviti PCR. Ako su BAT-ovi za samotestiranje inačice onih koji se nalaze na zajedničkoj listi EU, i njihova je pouzdanost provjerena u validacijskim studijama i podložni su redovitim testiranjima.

3. Liječenje

Liječenje je za većinu simptomatsko, kao i kod ostalih respiratornih bolesti. Također je uputno ostati kod kuće nekoliko dana.

4. Cijepljenje

Cijepljenje protiv COVID-19 počelo je prošlog tjedna i preporučuje se osobama od 65 godina naviše, korisnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne, kroničnim bolesnicima, uključujući djecu, posebice onima s bolestima srca i pluća te s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV), trudnicama te zdravstvenim radnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi i na odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima i hitnim bolničkim prijamima.

Većini se preporučuje cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva cijepljeni. Ako je osoba cijepljena ili preboljela COVID-19, jesenska doza preporučuje se najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze ili nakon preboljenja. Od početka studenog mogu se cijepiti svi ostali.

5. Maske

Korištenje medicinskih maski ili maski za lice preporučuje se osoblju, posjetiteljima i pacijentima zdravstvenih ustanova i svima u domovima za starije i bolesne koji nemaju zdravstvene kontraindikacije za nošenje maski, kada se nalaze u zatvorenom prostoru s više ljudi u kojem nije moguće održavati fizički razmak veći od metar i pol. Svaka ustanova može i obvezati određene kategorije na nošenje maske.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok