• Short title article: Neki nisu popisali

Ljudska vrsta je premašila brojku od osam milijardi, s dužim životnim vijekom koji nadoknađuje nižu stopu nataliteta, ali rast svjetske populacije nastavlja dugoročni trend usporavanja, priopćio je američki Ured za popis stanovništva.

Ured procjenjuje da je globalna populacija premašila tu brojku 26. rujna, datum za koji agencija tvrdi da ga je prihvatila s rezervom.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je taj broj dostignut deset mjeseci ranije, nakon što su 22. studenoga 2022. godine proglasile "Danom osam milijardi", istaknuo je Ured za popis stanovništva u priopćenju.

Razlika je zbog toga što zemlje različito broje ljude - ili ih uopće ne broje. Mnogima nedostaju sustavi za evidentiranje rođenja i smrti. Neke od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, kao što su Indija i Nigerija, nisu provele popise stanovništva duže od desetljeća, navodi Ured.

Dok je rast svjetske populacije i dalje brz, sa šest na osam milijardi od početka milenija, stopa je usporena od udvostručenja između 1960. i 2000. godine, prenosi AP.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok