• Short title article: Ima i kritičara

Njemačka vlada formalizirala je u srijedu odluku o povećanju zakonom zajamčene minimalne plaće za 82 centa, na 12,82 eura po satu.

Prvi dio povećanja, na 12,41 euro, stupa na snagu u siječnju, a drugi početkom 2025. godine.

Ministar rada Hubertus Heil očekivano je potpisao uredbu o minimalnoj plaći prema prijedlogu mješovite komisije poslodavaca i zaposlenika za minimalnu plaću. Ukupno povećanje odgovara stopi od 6,8 posto. Predstavnici rada u komisiji odbili su prijedlog i tražili veće povećanje, ali su nadglasani.

Poskupljenjem nisu zadovoljni ni neki političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelara Olafa Scholza, Zelenih i liberalnog FDP-a. Zamjenik šefa parlamentarne skupine Zelenih Andreas Audretsch rekao je za agenciju dpa da povećanje "nije ništa više od loše šale" i ocijenio da ljudi koji teško rade zaslužuju više. Kritizirao je Komisiju jer je prvo objavila jednoglasan dogovor, a onda od njega odstupilo.

Prošlog je mjeseca Scholz također kritizirao komisiju istom prilikom, zahtijevajući da buduće odluke o plaćama budu rezultat dogovora uz konsenzualnu podršku, prenosi SEEbiz.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok