• Short title article: Pretres na 54 lokacija diljem Njemačke

Policija je u četvrtak ujutro provela raciju protiv Islamskog centra Hamburg (IZH), čiji pripadnici se sumnjiče za pomaganje terorističkoj skupini Hezbolah, a političari su izrazili nadu da će IZH uskoro biti zabranjen.

- Što brže IZH nestane iz Hamburga to bolje. Današnjom akcijom smo još jedan korak bliže tom cilju, rekao je Andy Grothe (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), senator za unutarnje poslove grada-savezne pokrajine Hamburga.

On je rekao kako pretres, izvršen u samom sjedištu IZH-a u Hamburgu ali i na još 50-ak drugih lokacija u sedam saveznih pokrajina, u objektima koji se povezuju s radom ove organizacije, pokazuje da je proces zabrane ove organizacije "daleko napredovao" i da je potpuno opravdan.

- Ured za zaštitu ustavnog poretka Hamburga je već dulje vrijeme ukazivao na opasnost koja prijeti od islamističkog djelovanja IZH-a i zadovoljni smo što je savezno ministarstvo unutarnjih poslova sad ovom racijom vodi zabrani, rekao je Grote.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) rekla je kako se IZH već dugo nalazi na listi organizacija koje se zbog sumnje u ekstremizam nalaze pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

- Posebno sada u trenutku kada se mnogi pripadnici židovske zajednice u Njemačkoj osjećaju ugroženima potrebno je djelovati protiv islamističke propagande i širenja antisemitizma, rekla je Faeser.

Policija je u četvrtak ujutro izvršila pretres na 54 lokacija diljem Njemačke s težištem na hamburško sjedište i tzv. Plavu džamiju, koja se nalazi pod vodstvom IZH-a.

IZH je tijesno povezan s vladom u Teheranu, a postoji sumnja da ova organizacija podupire rad Hezbolaha.

Hamburg je već desetljećima poznat kao uporište islamističke scene u Njemačkoj, a u ovom gradu su bili aktivni i počinitelji terorističkog napada na SAD 2011.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok