• Short title article: U 101. godini

Obitelj najpoznatijeg hrvatskog vinara potvrdila je da je Miljenko Mike Grgich preminuo u svojoj 101. godini.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti."S dubokom tugom javljamo da je preminuo Miljenko "Mike" Grgich, ime koje je sinonim za inovativnost, izvrsnost i pionirski duh u svijetu vinarstva. Mikeova trajna ostavština proteže se daleko izvan njegovih izvanrednih vina; obuhvaća njegovu posvećenost održivosti, njegovo mentorstvo budućim vinarima i njegovu nepokolebljivu predanost hrvatskoj baštini.

Rođen kao Miljenko Grgić 1. travnja 1923. u malom hrvatskom selu, krenuo je na nesvakidašnje putovanje koje ga je dovelo do srca Napa Valleya. Njegova karijera, koja traje više od šest desetljeća, obilježena je revolucionarnim postignućima. Mike's Chardonnay trijumfirao je 1976. u Pariškom sudu, zauvijek promijenivši percepciju kalifornijskih vina i izbacivši Napa Valley na svjetsku scenu.

Njegov doprinos nadilazio je vinski biznis jer je Mike bio gorljivi zagovornik obrazovanja, velikodušno nudeći stipendije i mentorstvo budućim vinarima. Zagovarao je održivost i regenerativne poljoprivredne prakse, postavljajući standard za brigu o okolišu u industriji. Njegova strast za mirom navela ga je da podrži i blisko surađuje s Roots of Peace, organizacijom posvećenom iskorjenjivanju minskih polja i vraćanju zemlje u produktivnu poljoprivrednu upotrebu, čak je pratio osnivačicu Heidi Kuhn u Hrvatsku da prošeta prvim poljem koje je Roots of Peace razminirao.

Mikeova nepokolebljiva privrženost hrvatskim korijenima bila je očita u njegovoj podršci kulturnim događanjima i nastojanjima da pomogne svojoj domovini. Iza sebe ostavlja nasljeđe iznimnih vina, posvećenost zemlji i vjeru u moć obrazovanja i uzvraćanja. Od svih brojnih postignuća u svojih 100 izvanrednih godina života, uvijek je govorio da je najponosniji što je mogao osigurati posao za svoje ljude.

Dok se opraštamo od Miljenka "Mikea" Grgicha, slavimo život obilježen izvanrednim postignućima, dubokim utjecajem i nasljeđem koje će zauvijek nadahnjivati ​​svijet vina. On je uistinu živio i utjelovio riječi koje mu je dao njegov otac: “Svaki dan daj sve od sebe, nauči nešto novo i stekni prijatelja", stoji u objavi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok