• Short title article: Niz propusta

Bivši generalni direktor mljekare, 39-godišnji poduzetnik srpskog podrijetla iz Austrije, osuđen je pred sudom u Wiener Neustadtu na 13 mjeseci zatvora zbog ubojstva iz nehaja i nanošenja tjelesnih ozljeda nakon što je u kajmaku koji je proizvodio pronađena bakterija listerija što je dovelo do smrti petero ljudi.

Na suđenju u Wiener Neustadtu, 39-godišnji poduzetnik srpskog podrijetla iz Austrije se suočio s teškim optužbama.

Smrtonosna listerija se pojavila u optuženikovoj mljekari između 2020. i 2022. godine. Bakterija je odgovorna za smrt pet osoba i oboljenje šestero ljudi, uključujući i bebu koja je bolovala od listerioze. Djevojčica je preživjela po život opasnu sepsu.

Početak suđenja u rujnu 2023. obilježili su svjedočenja koja su otkrila užasne uvjete u tvornici, uključujući prisutnost štakora, plijesni i neugodnih mirisa. Otkriveni su i propusti u održavanju te nedostatak odgovarajuće obuke za zaposlenike i adekvatno hlađenje dostavnih vozila, prenosi Nova.rs.

Dobio visoku kaznu

Stručnjaci su tijekom postupka utvrdili da su oboljeli pacijenti imali isti soj bakterije koji je pronađen i u mljekari Glognitz, sugerirajući zajednički izvor.

Optuženi je u svojoj završnoj riječi izrazio žaljenje zbog događaja.

“Najtragičnije u ovom slučaju je što ljudi više nisu s nama. Bez obzira na moju krivnju, to je najgore što se moglo dogoditi. Jako mi je žao", rekao je.

39-godišnji poduzetnik, suočio se s proširenim optužbama koje uključuju fizičko zlostavljanje žene u svom uredu i krađu gotovine iz blagajne tvrtke.

Presuda mu je dosuđena uz 13-mjesečnu zatvorsku kaznu i plaćanje odštete od 25.000 eura za tri oboljele osobe. Odluka još nije pravomoćna.

“Nema sumnje da ovi uzorci potječu iz istog izvora“, rekao je vještak i dodao da je moralo biti više oboljelih, ali nisu identificirani zbog blagih simptoma.

Nove optužbe

Tijekom istrage, optužbe protiv direktora mljekare su se proširile. Naime, državni tužitelj ga je optužio za ozljeđivanje žene u njegovom uredu.

“Ozlijedio ju je tako što ju je grubo uhvatio za vrat i šamarao”, tvrdi tužiteljstvo. Tada je objavljena snimka incidenta na kojoj se vidi kako žena glasno vrišti, a direktor je odguruje, pišu austrijski mediji.

“Nisam je udario, stisnuo sam je i možda malo jače uhvatio”, branio se optuženi pred sudom.

U postupku, optužbe su se proširile i na krađu gotovine iz blagajne tvrtke. Ročište po tim optužbama zakazano je za 14. ožujka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok