• Short title article: Sve zbog carine

S dozvolom izdanom u BiH ne možete upravljati plovilom registriranim u RH. Cilj je sprječavanje carinske prijevare.

Dozvole za upravljanje plovilom izdane u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita međunarodno su priznate i vrijede u svim državama, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva prometa i veza za akta.ba.

Informaciju su provjerili nakon što se redakciji obratio čitatelj koji tvrdi da je "položio za voditelja brodice B kategorije u Neumu prije 20 godina, ali je problem nastao što s tom dozvolom ne može upravljati brodom s hrvatskom zastavom, nego samo s bh. zastavom". 

Nadležno ministarstvo, kao i lučka kapetanija šute o tome. Koliko naših sugrađana ima dozvolu iz Neuma i upravljaju brodom, a ako ih zaustave policija i kapetanija, dobiju kaznu zato što voze bez dozvole jer ne znaju da se ne priznaje ta dozvola - pisalo je u mailu. Iz Ministarstva negiraju te navode, ali napominju da je činjenica da se s dozvolom izdanom u BiH ne može upravljati plovilom koje je registrirano u RH. Cilj je sprječavanje carinske prijevare.

- Dozvole za upravljanje plovilom izdane u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita međunarodno su priznate te vrijede u svim državama. Činjenica je da se s dozvolom izdanom u BiH ne može upravljati plovilom koje je registrirano u RH, što je proisteklo iz odredbi Zakona RH koje imaju za cilj sprječavanje carinske prijevare. Plovilom registriranim u BiH i s dozvolom izdanom u kapetanijama Ostrožac i Neum moguće je upravljati u vodama RH, Crne Gore ili bilo koje druge države, za što je potrebno platiti vinjetu državi domaćinu - navodi se u odgovoru Ministarstva. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok