• Short title article: WHO

Agencija u objavi navodi kako postoje brojne studije koje dosljedno ukazuju na povećane stope raka jajnika kod žena koje koriste ili su koristile talk prah na spolovilu.

Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je ocijenila da je talk prah "vjerojatno kancerogen" za ljude, no neovisni stručnjak upozorava da tu objavu ne bi trebalo na prvu pogrešno tumačiti i shvatiti kao nešto što služi kao konačan dokaz. Odluka se temelji na "limitiranim dokazima" po kojima talk prah može utjecati na razvoj rak jajnika kod žena, na "dostatnim dokazima" po kojima se povezuje s razvojem raka među štakorima i na "snažnim mehaničkim dokazima" po kojima postoje znakovi njegove kancerogenosti u ljudskim stanicama, objavila je WHO-ova Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sa sjedištem u Lyonu.

Talk je prirodni mineral koji se često koristi za izradu dječjeg pudera. Većina ljudi izložena je talku u obliku dječjeg pudera ili kozmetike, stoji u priopćenju IARC-a. No najveća je izloženost talku u trenutku kada se on vadi, prerađuje ili koristi za izradu drugih proizvoda, stoji u objavi. Treba podsjetiti da je talk prah prirodan mineral koji se sastoji od magnezija, silicija, kalcija i kisika, a karakterizira ga blag zemljani miris. Ne rastvara se u vodi, alkoholima ni uljima, što mu daje posebne karakteristike i široku primjenu u kozmetici.

Agencija u objavi navodi kako postoje brojne studije koje dosljedno ukazuju na povećane stope raka jajnika kod žena koje koriste ili su koristile talk prah na spolovilu. Istodobno se u objavi ne isključuje mogućnost da je talk prah u nekim studijama bio kontaminiran azbestom, a on je izravan uzročnik raka. "Uzročno posljedična uloga talk praha u takvim se slučajevima nije mogla u potpunosti utvrditi", rezultati su istraživanja agencije objavljeni u stručnome časopisu The Lancet Oncology.

Mišljenje neovisnih stručnjaka

Kevin McConway, statističar na britanskome Otvorenom sveučilištu, koji nije sudjelovao u istraživanju, upozorio je da je u slučaju IARC-ove procjene "najočitije tumačenje zapravo pogrešno". Ističe da je "cilj Agencije odgovoriti na pitanje postoji li kod neke tvari potencijal da izazove rak pod uvjetima koje IARC ne specificira niti navodi". S obzirom na to da su provedene studije bile promatračke, zbog čega nisu mogle dokazati uzročno posljedičnu vezu, iznesene podatke ne bi trebalo shvatiti kao nešto što može poslužiti kao konačan dokaz.

Objava je uslijedila samo nekoliko tjedana nakon što je američki farmaceutski i kozmetički div Johnson & Johnson pristao isplatiti 700 milijuna dolara za konačno rješavanje optužbi po kojima je obmanuo kupce kada je posrijedi sigurnost tvrtkinih proizvoda na bazi talka. Tvrtka Johnson & Johnson u nagodbi nije priznala zloupotrebu, premda je godine 2020. povukla proizvod sa sjevernoameričkog tržišta. Sukladno sažetku studija objavljenom 2020., a studijama je obuhvaćeno 250.000 žena iz Sjedinjenih Država, nije ustanovljena statističku veza između korištenja talk praha na spolovilu žena i rizika od razvoja raka jajnika.

Novo upozorenje IARC-a: Akrilonitril je kemijski spoj kancerogen za ljude

IARC je u petak klasificirao kemijski spoj akrilonitril, koji se koristi za izradu polimera "kancerogenim za ljude", što je najviša razina upozorenja te agencije. Izneseno je "dovoljno dokaza" koji povezuju akrilonitril s razvojem raka pluća. Polimeri sastavljeni od akrilonitrila koriste se za izradu raznih predmeta - od vlakana u odjeći do tepiha, plastike i ostalih potrošačkih proizvoda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok