Uoči lokalnih izbora u Bosni Hercegovini aktualni načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin osnovao je novu političku stranku - Hrvatski nacionalni pomak, a zajedno s time očekuje se i pomak glede imenovanja nove Vlade Hercegbosanske županije, koja ni 20 mjeseci od održanih izbora nije konstituirana.

Pa, ipak, ova županija konačno je dobila mandatara, Vukadina, koji je, nakon posve nejasne odluke je li isključen iz HDZ-a BiH ili ne, utemeljio novu političku opciju. Piše Večernji list BiH.

Svi očekuju rasplet, ali...

Nakon razmimoilaženja unutar HDZ-a BiH i nesuglasja unutar skupštinskog rukovodstva, predsjedatelj iz HDZ-a 1990. Jozo Ćosić i dvoje dopredsjednika, Jasenko Tufekčić iz SDA i Dragana Damjanović iz SNSD-a, konačno su “prelomili” i imenovali kandidata iz Tomislavgrada Ivana Vukadina za mandatara, dok takvo što nije uspio osigurati njegov protukandidat Ivan Jozić, koji je službeno prijedlog Županijskog odbora stranke te livanjske organizacije. Draško Dalić skupštinski je zastupnik i predsjednik Županijske neovisne liste iz Livna, koji je također izašao iz HDZ-a BiH te u jednome mandatu obnašao i dužnost predsjednika Vlade Hercegbosanske županije. On očekuje skoro imenovanje premijera i novog saziva Vlade. 
“Pa, daj, Bože, da se to dogodi! Je li to Vukadin ili neka druga osoba ili neka druga grupacija, međutim, s obzirom na trenutačno stanje i u BiH i u FBiH, mislim da će to biti teško”, rekao je Dalić. Dodao je kako će, prema njegovim procjenama, HDZ BiH u Skupštini Hercegosanske županije ostati na jednom zastupniku, eventualno na dva. 
U tijeku je prvi krug pregovora. Puno je stranačkih opcija, a i želja također. Mandatar Ivan Vukadin, međutim, ne sumnja u dobivanje dvotrećinske većine. 
“Ja sam uvjeren da će nakon prvog kruga razgovora biti poznata i većina koja će biti procijenjena i dogovorena u drugom krugu razgovora, tih potrebnih 17 ruku za sastav nove Vlade HBŽ-a”, rekao je Vukadin. Premda su dali povjerenje Vukadinu za formiranje Vlade iz SDA, nisu mogli eksplicitno potvrditi hoće li će to učiniti i na predstojećem zasjedanju na sjednici Skupštine.
“Mi, kao pregovarači, nemamo mandat bilo što obećavati, odlučivati, nego iznijeti neke naše stavove, u eventualnom slučaju, ako napravi tu parlamentarnu većinu, onda slijede ozbiljni razgovori”, kazao je predsjednik Županijskog odbora SDA Hercegbosanske županije Hikmet Hodžić. Također je dodao kako će, koja god od strana uspije napraviti dvotrećinsku većinu, tražiti suglasnost od vrha stranke.

Dosta upitnika

U ovom trenutku nepoznanica je kako će se ponijeti koalicijski partneri s HDZ-om BiH, SNSD-om i SDA, iako su, praktički, dali zeleno svjetlo Vukadinu da predloži budući sastav Vlade i osigura dvotrećinsku većinu. Mišljenje je to i predsjednika Skupštine HBŽ-a Joze Ćosića, koji nije mogao prognozirati kada će ova županija dobiti novu Vladu. “Većine su takve u ovoj županiji da ne mogu ništa jamčiti. Već nekoliko puta rekao sam da će i mandatar i Vlada za koji dan, tako da ovog puta ne mogu reći za koji dan. Uvjeren sam da će do kraja mjeseca jer gospodin Vukadin tvrdi da ima 17 ruku i da traži još ruke nekoliko zastupnika kako bi ta Vlada bila još sigurnija”, kazao je Ćosić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok