Zbog potpune karantene uzrokovane epidemijom koronavirusa, sva slavlja prve pričesti i krizme u Banjolučkoj biskupiji koja su se trebala održati u travnju i svibnju, prebačena su u ljetne mjesece.

Tako je bilo i u župama Drvar i Bos. Grahovo, gdje su se slavlja – unatoč tome što epidemija još uvijek traje – održala u srpnju, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Proslava prve pričesti u župi sv. Josipa u Drvaru održana je 5. srpnja 2020. Sakrament euharistije po prvi put je primilo sedmoro prvopričesnika na liturgijskom slavlju koje je usitinu bilo dostojanstveno i svečano. Svetu misu predvodio je drvarski župnik don Davor Klečina koji je djeci podijelio prvu pričest.

Osim domaćih vjernika, na slavlje je uspjela doći – unatoč nemalim problemima oko prelaska granice – i brojna rodbina prvopričesnika iz Republike Hrvatske, a dolaskom na svetu misu lijep gest pokazao je i nemali broj školskih prijatelja i rodbine prvopričesnika pravoslavne vjeroispovijesti. Pjevanjem i sviranjem slavlje je uljepšao VIS „Sv. Ana“ iz Livna.

Župa sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu doživjela je 18. srpnja 2020. jedinstveno slavlje. Naime, u jednoj euharistijskoj proslavi podijeljen je sakrament prve pričesti za petoro djece te sakrament krizme za troje mladih i dvoje odraslih vjernika. Svetu misu u župnoj crkvi predvodio je pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren u koncelebraciji s domaćim upraviteljem župe don Davorom Klečinom. Sakrament krizme podijelio je biskup Marko, dok je župnik Davor djeci podijelio prvu pričest. Na misi je pjevao zbor djece iz Livna predvođeni časnom sestrom milosrdnicom Blankom Jeličić.

Prvopričesnici i krizmanici iz obje župe duhovno su se pripremali za ova slavlja, a dan prije svečanosti svi su pristupili sakramentu pomirenja. Inače, sva katolička djeca iz ove dvije župe imaju  u svojim školama katolički vjeronauk u svih devet razreda kao obvezatan predmet. (TABB)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok