I nakon dvije godine od Općih izbora u BiH Skupština HBŽ-a nije imenovala novu Vladu.

Rukovodstvo Skupštine HBŽ imenovalo je Ivana Vukadina za mandatara u lipnju 2020 godine. Očekivali smo da mandatar Vukadin najkasnije u roku od 30 dana Skupštini HBŽ-a predloži svoje ministre u Vladi i traži potvrdu Vlade od strane zastupnika u Skupštini HBŽ-a. Ništa od toga. Prošlo je ne 30 nego 150 dana od imenovanja Vukadina za mandatara, a nove Vlade nema ni na vidiku.

Postavljamo pitanje predsjedniku i dopredsjednicima Skupštine: Jeste li odredili rok do kada mandatar treba predložiti članove nove Vlade? U normalnim demokratskim sustavima taj rok je od 30 do 60 dana, ili možda nije? Odgovoran političar, koji uz osjećaj odgovornosti prema biračima osjeća i moralnu odgovornost, bi nakon više od 150 dana od kako je dobio povjerenje od predsjednika Skupštine taj dobiveni mandat morao vratiti rukovodstvu Skupštine i priznao da ne može sastaviti novu Vladu, jer nema povjerenje zastupnika u Skupštini HBŽ-a. U protivnom predsjednik Skupštine bi iz istih razloga morao podnijeti neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Skupštine.

Sve drugo je licemjerstvo protkano obećanjima, političkom trgovinom i neopisivom željom za vlašću. Vaša je deviza „sve meni i samo meni“. U jednom dnevnom listu u intervjuu mandatar Vukadin je rekao da u HBŽ-u ne želi biti sluga i samo klimati glavom. Činjenice govore suprotno. HDZ BiH je od prvih demokratskim izbora vodio računa o paritetima u vlasti. Naime od prvih demokratskih izbora HDZ BIH Livna je na svim izborima dobivao najviše glasova birača. Podsjećamo da je Općinski odbor HDZ-a BiH Livna kontinuirano do izbora 2018 godine uvijek vodio brigu o ravnomjernoj zastupljenosti kandidata iz Livna i Tomislavgrada bez obzira što je Livno osjetno prednjačilo u broju glasova za HDZ BiH.

Stoga Vas moramo podsjetiti kako je dobro poznato u kolikoj ste mjeri i na koji način izigrali i prevarili birače prije dvije godine na Općim izborima u BiH.

Pitamo Vas je li to pošteno dobiveni mandat od birača? Narod u HBŽ-u trpi posljedice od Vaše opsesije za totalnom vlašću. HDZ BiH kao stožerna stranka u Hrvata ima obvezu voditi brigu o općem dobru na čemu Vam je zdušno pomagala u Tomislavgradu cijelo vrijeme, a pogotovo od kada ste postali načelnik općine. Da imate imalo moralne odgovornosti vratili biste mandat predsjedniku Skupštine HBŽ-a, jer niste u mogućnosti sastaviti novu Vlada.

Priopćeno je iz ŽO HDZ-a BiH HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok