Na području HBŽ epidemiološka situacija vezana za korona virus pogoršava se iz dana u dan, a virus je ušao u sve institucije, od zdravstvenih, školskih, do inspekcije, županijske vlasti i lokalnih samouprava.

Hladnije vrijeme, boravak u zatvorenom prostoru, nepoštivanje higijensko epidemioloških mjera, brojna druženja i svadbena veselja sa 200, 300 pa i više uzvanika doveli su i do naglog povećanja broja pozitivnih na korona virus, ističe ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diana Mamić i dodaje:

"Doduše malo smo intenzivirali i broj testiranja, ali naravno, situacija na terenu nam to zahtjeva jer se sve više građana javlja sa već razvijenim simptomima. Tako u ovom trenutku u cijeloj našoj Županiji imamo 405 aktivnih slučajeva, na općini Livno 294, u Tomislavgradu 90, u Drvaru 12 aktivnih, Kupresu 4, u Glamoču 5". Piše Večernji list BiH.

Pozitivnih osoba sigurno ima više, tvrdi dr. Mamić kao i to da se te osobe liječe same, ili se zbog posla ne žele javiti u zdravstvenu ustanovu. Od početka pandemije od posljedica korone preminulo je 27 osoba, a i kapaciteti u Županijskoj bolnici su gotovo popunjeni.

"Imamo dvije jedinice covid odjela i to je nekih 20-tak pacijenata. Tu se liječi srednje teška klinička slika, dok osobe sa izuzetno teškom kliničkom slikom se liječe u SKB u Mostaru i tamo ih je trenutno 5", govori naša sugovornica koja sa sugovornikom pregleda bazu podataka te dodaje da će u predvečerje broj pozitivnih biti znatno veći.

Virus je ušao u zdravstvene ustanove, škole, inspekciju, policiju, općinske i županijske institucije vlasti, gospodarske subjekte, no, unatoč tomu na ulicama Livna građani s maskom i dalje su manjina u odnosu na one koji ih ne nose.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok