Poštovani sugrađani zadnjih nekoliko dana svjedoci smo, nažalost, naglog povećanja zaraženih građana od COVID 19 infekcije. Službeni epidemiološki podaci su porazni, imamo najveći postotak zaraženih  na broj stanovnika u cijelom okruženju. U Općini Livno imamo dva puta veći broj aktivnih slučajeva u odnosu na ostatak BiH, 3 puta u odnosu na RH, pet puta u odnosu na, recimo, Njemačku.

Nažalost imamo zaražen značajan broj liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Županijska bolnica i domovi zdravlja su već sad imaju problema s organizacijom rada s manjim brojem djelatnika a povećanim brojem“kovid“ pacijenata. Kovid odjel županijske bolnice će uskoro biti nedostatan da primi sve kojima će trebati bolničko liječenje, te se razmatra i otvaranje  novih prostora za smještaj tih pacijenata. Uz sve to imamo dužnost i obavezu ne zanemariti sve ostale „nekovid“ pacijente.

Dok razvijene zemlje  s puno boljim zdravstvenim sustavom od našeg donose sve rigoroznije mjere u cilju smirivanja epidemije i zaštite života svojih građana, nadležna vlast u HBŽ nije formirala ni krizni stožer civilne zaštite koji bi donosio, koordinirao  i nadgledao provođenje mjera. Čini se da su naši političar zauzeti izbornom kampanjom ne razmišljajući tko će kroz 2 tjedna uopće moći izići na izbore.

Stoga sindikat liječnika, kao nositelj zdravstvene djelatnosti, apelira i moli sve naše sugrađane pogotovo mlade, da se pridržavaju protuepidemijskih mjera federalnog stožera civilne zaštite; nošenje maski, držanje distance i pranje (dezinfekcija ruku).

Dosljednim provođenjem ovih jednostavnih mjera, možemo spasiti živote nekima od naših sugrađana, pogotovu starijim osobama i kroničnim bolesnicima, a u isto vrijeme smanjiti pritisak na zdravstvene stanove i omogućiti zdravstvenim djelatnicima lakši rad.

Stoji u priopćenju Sindikata liječnika HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok