Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Livna je ugledni liječnik i sportski djelatnik dr.Darko Čondrić. Povodom nadolazećih Lokalnih izbora u Livnu dr. Čondrić se rado odazvao portalu Centralna.ba na poziv na razgovor.

- Doktore Čondriću, hvala vam što ste izdvojili vrijeme za intervju za naš portal.

Dr. Čondrić: Hvala vama na interesu za Livno i prostoru koji mi pružate da se predstavim

- Doktore, vi ste jako poznata i cijenjena osoba u Livnu. Možemo reći da ste materijalno osigurani. Što vas je motiviralo da se kandidirate za gradonačelnika Livna?

Dr. Čondrić: Mislim da su liječnici s obzirom na posao koji radimo, poznati u svojim mjestima, osobito manjim sredinama.
Da materijalno, ali i privatno i profesionalno sam zadovoljan svojim životom, naime uposlen sam u ŽB Livno, radim u privatnoj UZV ordinaciji, kao vanjski suradnik 16 godina radim u poliklinici Glavić u Dubrovniku, povremeno poliklinici Medikol Split, OB Vinkovci, kao sudski vještak Županijskog suda u Zg , sve to mi omogućuje moja struka naime specijalist sam radiologije i subspecijalist ultrazvuka.

Volim svoje Livno i životom među svojim Livnjacima osjećam njihovo povjerenje i zajedničku energiju što je i iznjedrilo moju odluku da se kandidiram za gradonačelnika svoga Grada.
Motiv je jasan, osjećam da mogu svome Livnu dati još nešto, da ga zajedno sa svojim sugrađanima učinimo mjestom ostanka, razvoja i ugodnijeg života za sve nas.
To kao pojedinac ne bih mogao ostvariti, te stoga moj slobodni izbor je da se kandidiram kroz HDZ BiH kao najozbiljniju stranku koja mi je dala povjerenje i kroz koju namjeravm djelovati i ostvariti bolje dane za naše Livno.

- Na izbore izlazite pod sloganom “Srcem za Livno” Što za vas znači ta poruka, dali će doći do vaših biraća i građana Livna?

Dr. Čondrić: SRCEM ZA LIVNO, ja sam emotivac, i u ovoj teškoj situaciji nije bilo jednostavno odlučiti se na ovaj korak, osobito iz lijepog života i osobnog komoditeta koji imam, no idem srcem, umom i razumom slobodno i hrabro sve svoje znanje i sposobnosti staviti u službu sredine u kojoj sam postao i rastao, sredine koja me uvijek podržavala..
Znam da svaki Livnjak ma gdje bio nosi u sebi to srce koje voli Livno, to Livanjsko srce sve nas veže u jedno zajedništvo koje Livnjaci pokažu kad je najpotrebnije, a sad je opet trenutak da pokažemo to zajedništvo za naše Livno. Nitko nam neće osigurati bolju budućnost u našem Gradu to je zadaća i obveza svih nas !
Siguran sam da će moji Livnjaci shvatiti moju poruku.

- Svjedoci smo velikog iseljavanja iz BiH, a Livno.je jedno od najpogođenijih gradova. Kako riješiti taj problem, postoji li način?

Dr. Čondrić: Da, iseljavanje je veliki problem ove regije, BiH, a tako i Livna. Iz Livna se uvijek išlo vani, no u ovo vrijeme suočeni smo s činjenicom odlaska mladih i cijelih obitelji.
Bit će teško zaustaviti taj val iseljavanja, ulazak Hrvatske u EU je otvorio put za odlazak, no to je samo jedan od razloga, ali definitivno je najveći razlog loša gospodarsko – ekonomska situacija, nezaposlenost, nizak životni – materijalni standard. Način postoji, trebamo aktivirati sve resurse koje imamo, stvoriti uvjete i dati priliku mladima da rade.

- Kao kandidat za gradonačelnika, gdje i kako vidite razvoj gospodarstva u Livnu i Livanjskom kraju?

Dr. Čondrić: Ovdje se nadovezujemo i na prethodno pitanje, razvojem gospodarstva i ekonomskim rastom dijelom bi se zaustavilo i iseljavanje. Krajnje je vrijeme da se učine konkretne mjere za podizanje malih i srednjih poduzeća, poticaji za poljoprivredu i stočarstvo, pomoć i poticaji za mlade kroz start up programe. Pojačati razvoj privatnog sektora kroz bolju suradnju s domaćim gospodarstvenicima, te otvorenost prema stranim investitorima na principu jasne i transparentne tržišne konkurencije, poboljšanja gospodarskih zona, prije svega u smislu razvoja proizvodne djelatnosti. Livno može konkurirati jeftinim zemljištem i dobrom infrastrukturom, kvalitetom rada, a tu je i blizina Hrvatske odnosno EU, te imamo snagu i u našim Livnjacima diljem svijeta koje ćemo nastojati uključiti u razvojnu strtegiju Livna. Turizam je na niskoj razini, a imamo puno toga za pokazati, imamo turističke potencijale od tisućljetne povijesti, kulture, galerije G.Jurkića, muzeja, do prirodnih ljepota, tri rijeke, jezera, planina i biciklističkih staza, divljih konja, bogate gastronomiske ponude i Livanjskog sira…itd

- Osim dr. Rimca, koji je dugo godina u politici i vaš je radni kolega. Kako komentirate vaše protukandidate, koji su nezadovoljni politikom HDZ-a?

Dr.Čondrić: Za gradonačelnika Livna idemo nas četiri kandidata. Gdin dr. N. Rimac je dugo u politici, kao čovjeka i kolegu ga poštujem i imamo korekte odnose, no u politici nije ostavio dojmljiv trag i mišljenja sam da je njegovo političko vrijeme prošlo.
Gdin Dinko Periša je fin, miran i pošten čovjek izvrstan u kulturnom djelovanju i stvarno imamo korektne relacije.
Gdin Stipe Đapić je onako jedna interesantna i zabavna osoba, avantursit – bajker, te radi odličnu pizzu. Član je naših motorista MK Vukovi koji su odlično organiziran klub i rade puno dobrih stvari za naš Grad kroz humanitarno djelovanje !
Da, oporba je nezadovoljna radom HDZ-a BiH, zato i postoji oporba da kritizira. Ja do sada nisam bio politički aktivan i nisam bio član stranke, dok su glavni oporbenjaci dugo djelovali kao članovi HDZ-a BiH i bili na visokim pozicijama. Kako je tko od njih izlazio tako je osnivao svoju stranku, što je samo podijelilo ljude.
Konkurencija u svemu je dobra, tako i u politici, no nije dobro da na lokalnoj razini imamo previše stranki koje nastaju iz osobne povrijeđenosti, da ne kažem interesa.
Moja opcija je Livno, a kroz HDZ BiH kao najozbiljniju i najjaču stranku vjerujem da mogu biti nova snaga promjene za bolje Livanjske dane. To ću ostvariti zajedno s stručnim i moralnim ljudima kojima politika nije jedina opcija nego nadgradnja kojom će pomoći zajednici.

- Livno i vaša Županija još uvijek nemaju Vladu, iako je prošlo dvije godine od Općih izbora. Kako gledate na proces formiranja Vlasti.

Dr. Čondrić: Istina je da i nakon dvije godine naša HBŽ nema vladu, to nikako nije dobro. Mišljenja sam da treba mijenjati Izborni zakon kojim bi se odredilo vremenski period u kojem se mora formriati vlada nakon izbora. Žalosti me da ova pat pozicija traje dvije godine, i vraćam se opet na onu podjelu i očito nekomunikaciju, što nikako nije dobro za narod.
Poštujem svakog čovjeka, a mi Hrvati u BiH moramo čuvati svoj narod i nacionalne interese, no nikako na uštrb i štetu drugih. Na državnoj razini to možemo jedino kroz jaku i ozbiljnu stranku kao što je HDZ BiH i kroz naše zajedništvo.

- Vi ste poznati kao osoba koja oko sebe okuplja veliki broj ljudi. U koliko budete izabrani za gradonačelnika Livna, hoćete li pružiti ruku pomirenja prema političkim suparnicima?

Dr. Čondrić: Kao liječnik nastojim s maksimalnom odgovornošću i profesionalno raditi svoj posao , a uz to ja sam dugo godina aktivan u sportu i nizu drugih aktivnosti – nogomet, planinarim , bicikliram, skijam, volim umjetnost i bavim se slikarstvom.

Volim naše ljude, te osobito cijenim njihovu sustretljivost i jednostavnost u svakodnevnom odnosu. Mislim da moje Livno poznaje mene kroz godine života i rada u Livnu, te se u ovoj kampanji neću potrgati jer ne može se čovjek u mjesec dana pokazati bolji i ljepši, te zavatrati ljude.

Naravno i ja kao Livnjak nisam zadovoljan s nekim stvarima stoga sam i odlučio ući u ovu utakmicu, jer da je sve dobro ne bih niti išao u politiku. Mislim da je došlo vrijeme za nove snage koje mogu kreirati put novih odnosa i zajedništva za dobrobit Livna i Livnjaka !
Stalno sam s ljudima i među ljudima, a u osobne razmirice pojedinaca neću ulaziti, no jasno kažem da će moje dijelovanje biti temeljeno na odgovornosti, radu i transparentnosti, te uključivosti svih koji žele raditi na takvom putu za dobro zajednice !

- Nemogu da Vas ne pitam, kao liječnika kako gledate na ovu situaciju oko pandemije koronavirusa. jeste li zadovoljni reakcijama i odlukama Kriznog stožera vaše Županije?

Dr. Čondrić: Ma teško je reći nešto što već nismo čuli ili pročitali. I sam sam prebolio ovu famoznu bolest, no s umjernim simptomima. Krizni stožer je radio u okviru svojih mogućnosti i kompetencija, no i mi građani smo mogli i možemo biti odgovorniji. Najgore bi bilo da se dovedemo u situaciju i da se opet dogodi potpuno zatvaranje poslovnih subjekata jer i ovako su posljedice nesagledive za gospodarstvo i ekonomiju, te svakako i za zadrvstvo !

- Za kraj, možete li nam reći koja će biti prva stvar koju će te uraditi kada postanete gradonačelnik Livna?

Dr. Čondrić: Prva stvar biti će detaljno upoznavanje i sagledavanje zatečenog stanja, a potom izrada strategije prioriteta s timom stručnjaka da u što kraćem roku pođemo djelovati jer vjerujem da je svima nama priče preko glave osobito u vrijeme izbora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok