Novi režim na granicama Republike Hrvatske donio je brojne probleme za državljane Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji svakodnevno iz raznih razloga odlaze preko granice u oba smjera.

Skijalište na Kupresu godinama je stalna baza Skijaškog kluba Split koji broji oko 500 skijaša. Blaženko Granić predsjednik kluba za hercegovina.info kaže kako je kraj studenog i početak prosinca uvijek početak sezone.

“Sve se zakompliciralo s novim režimom na granicama. Mi smo željeli ići na otvaranje sezone ne Kupres. To godinama radimo krajem studenog, odnosno početkom prosinca, a sada je to nemoguće. Imamo plan za cijelu sezonu, ali tko može biti pametan u ovoj situaciji, kada će se što promijeniti. Da nije došao novi režim s PCR testovima na granici, mi bi sada bili na Kupresu”.

Granić ističe kako je Kupres uvijek njihov prvi izbor.

“Mi najviše gravitiramo prema Kupresu i to je naše lokalno skijalište. U odličnim smo odnosima s domaćim ljudima tamo. Na Kupresu imamo odlično gostoprimstvo i radimo utrke tamo. Imamo sve potrebne uvjete.”

Probleme očekuju i s odlaskom u Sloveniju.

“Idemo u Austriju, Italiju, a posebno u Kranjsku Goru. No, sada ne znamo što će biti s odlascima tamo. Slovenci čekaju odluku Austrije i kako Austrijanci odluče tako će se isto ponašati Slovenci. Angela Merkel inzistira na tome da se zatvore sva skijališta do polovine veljače, što je po meni suludo. Gotovo sve žičare su otvorene i tipa vučnice te je vrlo malo zatvorenog prijevoza. Mi ne možemo raditi i trenirati na otvorenom, a u shopping centre možemo”, rekao je Granić.

U Hajdučkim Vrletima na Blidinju otkazali su doček Nove godine.

“Cijenjeni gosti i dragi prijatelji, ovim putem vas obavještavamo da smo; uzimajući u obzir kompletnu trenutnu epidemiološku situaciju s pandemijom koronavirusa covid-19, te sva propisana ograničenja i mjere, donijeli odluku da ove godine nažalost nećemo organizirati doček Nove godine kako smo to tradicionalno radili zadnjih 21 godinu. Također, naš restoran neće biti otvoren na dan dočeka; 31.12.2020. S normalnim radom nastavljamo 1.1.2021. godine u redovnom radnom vremenu”.

Marija Vukoja iz Hajdučkih Vrleti rekla je za hercegovina.info kako je još rano govoriti o otkazivanju gostiju iz Hrvatske, ali kako je gotovo sigurno da će ih nakon ovakve odluke biti.

Problema imaju i građani BiH i oni koji idu na rad u Hrvatsku, primjerice u branje mandarina.

“Jutros nismo otišli na branje mandarina u Opuzen. Nas petoro smo se vratili. Kako da idemo na testiranje kada je jedan test košta tri dana branja mandarina?”, rekla je jedna žena iz Ljubuškog koja je svoje iskustvo na hrvatskoj granici u utorak jutro ispričala novinarima Dnevnog lista.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok