Nakon višegodišnjih priprema u prosincu 2020. godine izašla iz tiska prva i jedinstvena monografija  župe sv. Antuna Padovanskog u Čukliću pod naslovom  Župa Čuklić:

od postanka do danas.  Monografija je objavljena kao dar i svojevrsna spomen-knjiga u prigodi 180-te obljetnice osnutka župe Čuklić (1838.-2018.), a u nakladi Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi, iz Sarajeva. Bogato opremljenu knjigu s velikim brojem fotografija, na kvalitetnom  papiru i u velikom formatu (260 x 200 mm), s visokom razinom  grafičkog oblikovanja, tiskala je tiskara „Suton“ iz Širokog Brijega. 

Piše: Damir Tadić

U srijedu 23. prosinca 2020. godine, u crkvi sv. Antuna Padovanskog  u Čukliću, široj javnosti monografiju su predstavili dr. sc. fra Robert Jolić, župnik župe sv. Marka u Klobuku,  dr. sc. Marinko Marić, docent na Sveučilištu u Dubrovniku, koji su bili i  recenzenti objavljenih radova, i fra Marijan Karaula, urednik monografije. Moderator cjelokupnog programa predstavljanja bio je fra Josip Jukić, župnik župe Čuklić. U  glazbenom dijelu programa  nastupio je župni pjevački zbor.

 

Koncepcija monografije je multidisciplinarna jer obrađuje širok dijapazon tema – od povijesti, arheologije, etnologije do demografije, u kojima je obrađena povijest župe i različiti vidovi današnje djelatnosti, vjerskog, društvenog i kulturnog života na području župe. U monografiji je u okviru četiri tematske cjeline, na 508 stranica, objavljeno osamnaest  radova koje potpisuje dvanaest autora: fra Marijan Karaula, Jela Duvnjak i Damir Tadić s više radova i  fra Alfonz Marija Bralić, Dalibor Ballian, fra Miroslav Džaja, Ivana Čačija, Snježana Tole,  Ružica Barišić, Gordana Nakić, Ana Papić i Ruža Zubac-Ištuk, s po jednim radom. Proslov u monografiji napisao je dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Nakana je bila da priređeni radovi obuhvate sve vidove života i djelatnosti župne zajednice, a da budu bogato ilustrirani mnogim fotografijama koje će na osobiti način ostati na spomen sadašnjoj i budućim generacijama na sjećanje.

Monografija župe Čuklić svjedoči ne samo o njezinoj povijesti, nego i o ljubavi, ustrajnosti, žrtvi, volji tolikih vrijednih i marljivih ljudi, naših prethodnika koji su uvijek iznova, nakon ratova, gladi i apokaliptičnih epidemija, pronalazili novu snagu za obnovu i izgradnju. Sakupljeni i ukoričeni podatci, dokumenti i fotografije na dostojan način čuvaju sjećanje na vrijeme, prostor i ljude ove župe tijekom proteklih stoljeća. Izdavanje ove monografije pridonijet će općem dobru i osviještenosti puka ove župe o njegovoj bogatoj kulturno-povijesnoj baštini te onom što ovaj kraj danas jest i po čemu je prepoznatljiv. Monografijom se otvaraju vrata za nova znanstvena istraživanja i vrednovanja vjerničke, kulturne i povijesne baštine župe Čuklić. Objavljeni radovi knjigu čine zanimljivim štivom ne samo stručnoj već i široj kulturnoj javnosti, a nadasve župljanima ove župe ovdje i diljem svijeta.  Knjiga se može nabaviti u Župnom uredu u Čukliću i knjižarama Svjetla riječi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok