Jučer je prekinuta konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Livno zbog nemogućnosti izbora budućeg predsjednika vijeća.  Odnosno zbog nepostojanja natpolovične većine.

Gradsko vijeća Livna broji 31 vijećnika. Najviše mandata osvojio je HDZ BiH (11). Potom HDZ 1990 koji je osvojio osam mandata. Potom slijede Hrvatska republikanska stranka s četiri, SDA BiH i Županijska neovisna lista s tri i SDP BiH s dva mandata. Budući da je gradonačelnik Hrvat (Darko Čondrić iz HDZ-a BiH op.a.) mjesto predsjednika Gradskog vijeća Livna pripada Bošnjaku. Tako da ovu funkciju može obnašati ili vijećnik iz SDA BiH ili vijećnik iz SDP-a BiH. Na jučerašnjoj prekinutoj sjednici Hrvatska republikanska stranka (HRS) je za ovu funkciju predložila vijećnicu Hanu Milak iz SDP-a BiH, dok SDA BiH i dalje na ovoj funkciji želi vidjeti Seada Hadžijahića.

Postoji nekoliko scenarija kako doći do natpolovične većine to jest 16 ruku.

Jedan od scenarija je da HDZ 1990 (8) zajedno s SDA BiH (3), ŽNL (3), HRS (4) i SDP BiH (2) formira koaliciju koja bi imala 20 ruku. S tim da bi u ovom slučaju nastao problem oko izbora predsjednika vijeća jer kako smo već naveli dvije stranke žele ovu funkciju i trebalo bi napraviti puno ustupaka stranci koja ne bi dobila funkciju predsjednika vijeća.

Drugi scenarij uključuje koaliciju HDZ BiH (11), HRS (4) i SDP BiH (2). U ovome slučaju predsjednik vijeća bi bila vijećnica Hana Milak, a koalicija bi imala 17 ruku i natpolovičnu većinu. Pa čak i kada drugi vijećnik iz SDP-a BiH ne bi podržao istu. Problem s ovim scenarijem je ne baš dobri odnosi između HDZ-a BiH i HRS-a.

Treći scenarij je i najmanje moguć. A to je koalicija HDZ BiH (11), HDZ 1990 (8) i SDA BiH (3). Koalicija bi imala 22 ruke i predsjednik Gradskog vijeća bi bio Sead Hadžijahić iz SDA BiH. S obzirom na nedavna događanja prilikom imenovanja nove Vlade HB županije HDZ BiH bi teško podržao nekadašnjeg koalicijskog partnera SDA BiH koji je podržala Hrvatski nacionalni pomak (HNP) u Skupštini HBŽ i omogućio HNP-u da preuzme vlast u županiji.

Napomenimo i da ukoliko u dogledno vrijeme ne bude izabran predsjedavajući vijeća sjednice će voditi najstariji član gradskog vijeća, a to je u ovom trenutku Glorija Lijović iz HDZ-a BiH.

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Livna zakazan je za utorak, 19.siječnja.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok