Predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba Federacije BiH Mile Marčeta rekao je Srni da je skrnavljenje spomen-ploče u Čelebiću poruka upozorenja Srbima u Drvaru i Bosanskom Grahovu.

Marčeta podsjeća da je sve počelo precrtavanjem ćiriličnih natpisa za mjesta u Federaciji, pa do uništavanja srpskih spomenika.

“Tražim da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, od kantonalnih i federalnih vlasti, reaguju na skrnavljenje ustaškim simbolima spomen-ploče srpskim žrtvama u Čelebiću u Livnu”, kaže Marčeta.

On kaže da je ovo Srbima u Drvaru i Bosanskom Grahovu upozorenje.

“Sve ovo je upozorenje i Srbima u Bosanskom Grahovu i Drvaru da ne treba da budu na svojim ognjištima i da im prijeti opasnost. Zašto ćute vlasti? Očekujem oštre kazne”, istakao je Marčeta.

On očekuje odgovor vlasti u BiH da li ovakvi događaji narušavaju konstitutivnost tri naroda u BiH.

“Spomenik žrtvama fašističkog terora u Drvaru srušen je za prve izbore poslije rata kao znak da mi Srbi nisu dobro došli u Drvar”, naveo je Marčeta i dodao da danas oni koji su srušili spomenik ne spominju da bi trebao biti popravljen.

On je podsjetio kako je bilo biti Srbim krajem devedesetih u Drvaru.

“Godine 1997. kada sam obavljao funkciju načelnika opštine Drvar Hrvatska državna televizija iz Zagreba došla je u Drvar i pitala me kako se osjećam pod šahovnicom i stavljali su me namjerno pod šahovnicu da me tako snimaju”, podsjetio je Marčeta.

On kaže da je tada poručio da je tragedija hrvatskog naroda ako je šahovnica zastava straha za Srbe povratnike.

Marčeta je i osudio kažnjavanje Srbina u Odžaku na Badnji dan zbog isticanja srpske zastave, kao i svako drugo omalovažavanje Srba u Federaciji BiH.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok