Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša, dr.sc  Hikmet Hodžić potpisao ugovore s 9 korisnika namjenskih sredstava za ukupno 10 projekata koji su ispunili uvjete i kriterije Javnog poziva za odabir korisnika namjenskih  sredstava iz Naknada za zaštitu okoliša za 2021. godinu, u iznosu od  386.704,20  KM.

Riječ je o namjenskim sredstvima koja se uplaćuju kao naknada od pravnih i fizičkih osoba zagađivača i korisnika okoliša pri registraciji motornih vozila, a koja Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša kroz Javni poziv svake godine usmjerava na aktualne probleme zaštite okoliša na području naše Županije.

Ova sredstva prikupljaju se u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH i zatim raspoređuju između Federacije i Županija u odnosu: Federacija BiH 30% – Županija 70%.

Zakonom o fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH regulirano je da se sredstva prikupljena iz ovih prihoda moraju vratiti u financiranje zaštite okoliša, a ove godine usmjerena su na sufinanciranje i implementaciju projekata i programa upravljanja otpadom i sufinanciranje izrade projektne i studijske  dokumentacije za sanaciju i zatvaranje postojećih općinskih deponija komunalnog otpada.

Sredstva su temeljem Javnog poziva, a sukladno Pravilniku o utvrđivanju uvjeta za provođenje Javnog poziva, odlučivanju o izboru korisnika, raspodjeli sredstava i praćenja namjenskog korištenja sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH,  te Odluke o usvajanju Programa raspodjele sredstava iz namjenskih sredstava Fonda za zaštitu okoliša raspodijeljena na 9 korisnika i 10 projekata koji su ispunili tražene uvjete.

Sklopljenim ugovorima je utvrđen iznos odobrenih sredstava, uvjeti i način korištenja dodijeljenih sredstava, vremenski rok za realizaciju projekata/programa, način plaćanja i kontrole namjenskog korištenja dodijeljenih sredstava, te ostala međusobna prava i obveze.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok