Mnoge općine u našoj zemlji imaju svoj brend. U Glamoču je to krumpir, a njemu u čast ove subote je, trinaestu godinu zaredom, priređena i manifestacija „Dani glamočkog krumpira“ - u narodu zvana „krumpirijada“.

Premda nije bilo naklonjeno za uzgoj najvažnije povrtnice, danas se vrijeme potrudilo da manifestaciju posvećenu njegovom veličanstvu, glamočkom krumpiru, pozlati Suncem i ugodnom temperaturom. Za razliku od prošle, ove godine su prinosi znatno manji, te se onaj tko je po dulumu našao tonu, tonu i pol - može smatrati sretnim. Piše Federalna TV.

Slobodan Paštar stručni je suradnik za poljoprivredu u Općini Glamoč. Ističe kako u normalnim uvjetima bude 30 do 40 tone po hektaru: „Ove godine je tako s tim da je cijena bolja pa se nadam da će proizvođači uspjeti koliko-toliko nadomjestiti da se pokriju i da uđu sljedeće godine u neku proizvodnju“.

Glamočanin Ilija Radoja, kaže, bavi se proizvodnjom krumpira 17-18 godina: „Ali ovo je godina kad stvarno je bila potražnja. Prošla godina bila je za zaborav, velike količine smo bacili - ja sam bacio 18 do 20 tona“.

Ilija je sudjelovao na svim „krumpirijadama“. Prigoda je to i za njega i sve izlagače da se pohvale svojim plodovima, a učenicima da osiguraju sredstva za maturu.

„To je idealna prilika da prezentirate sebe, svoje proizvode, svoje usluge i da ostvarite neke buduće poslovne suradnje“, ističe ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva K10 Božo Perić (HDZ 1990).

Lejla Ćirić maturantica je Srednje škole Glamoč: „Izradili smo magnete i njih prodajemo, a onda ćemo taj novac vjerojatno uložiti za maturu ili ukoliko bude ekskurzija, učenicima koji ne mogu baš sebi to da priušte u potpunosti da ih malo pripomognemo“.

U prošlosti je ova gomoljasta povrtnica othranila brojne obitelji i odškolovala mnoge znanstvenike. Što je danas Glamoču krumpir?

„Zasigurno najveći ambasador, mogu slobodno reći, Glamoča i Glamočkog polja. Svi mi budemo i prođemo, a evo, on ostaje. Za Glamočane je smisao života, tako da kažem“, kaže načelnik Glamoča Nebojša Radivojša (SNSD).

Najveći izloženi krumpir težio je 1.330 grama, a birala se i najukusnija pita krumpiruša, te najljepše uređeni štand. Ponudu na glamočkoj krumpirijadi svojim brendom, proizvodima od drenje, potpomogli su susjedi iz Drvara.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok